“День поразки”. Як 9 травня засвідчило провал реформи української поліції

“Керівники поліції в Дніпропетровській області 9 травня показали абсолютну нездатність керувати ситуацією” – таку заяву зробив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, повідомляючи про відставки у главку.

Масові акції Дня перемоги стали тестом для правоохоронців, і “оновлена” поліція провалила цей іспит, на жаль, не лише в Дніпрі. 9 травня зайвий раз показало, що реформу поліції провалено, констатують громадські активісти.

автор: Ольга Гордійчук

Неадекватна реакція

Напередодні 9 травня глава МВС Арсен Аваков повідомив у “Фейсбуці”, що знає про плани провокацій у столиці та низці міст південного сходу. “На всіх демонстраціях і маршах, запланованих у цей день, підрозділи Національної поліції і Нацгвардії не потерплять ані антиукраїнську символіку, ані антиукраїнські заяви! Всі відповідні спроби з боку, спраглих провокацій сил будуть припинені. Поліцейські по всій країні отримали дуже чіткі інструкції”, – написав Аваков.

Але інструкції чи то не дійшли до адресатів, чи то переважно не виконувалися.

Так чи інакше, функцію “санітарів символіки” – де більш виправдано, де менш – взяли на себе праві активісти. При цьому поліція в багатьох містах втратила контроль над ситуацією, а подекуди – захищала проросійських маніфестантів або й відверто воювала проти “декомунізаторів” на боці “тітушок”.

В результаті у Дніпрі поліцейський кийком розбив голову АТОвцю Денису Буштакову, а “тітушки”, найняті “Опозиційним блоком” для охорони його маніфестації, жорстоко гамселили ще з десяток активістів.

Опізнані шість дніпровських “тітушок”, які разом із поліцією били АТОвців: це Іван Джоболда, Руслан Дудаєв, Володимир Шевченко, Антон Маковецький, Орхан Аскерадзе, Влад Бондарук.
Як і під час Антимайдану, “тітушки” мали на одязі спеціальну спільну ознаку – аби силовики відрізняли їх як “своїх”.

Мер міста Борис Філатов після 9 травня не приховував обурення: “реваншисти показали на що вони здатні, коли залишаються безкарними”.

“Весь останній рік я бив на сполох, розповідаючи про те, що в Дніпрі ненормальна ситуація в поліції. Якщо ви пам’ятаєте, я навіть публічно позбавив поліцію черговий субвенції з міського бюджету. На жаль, але в МВС мене ніхто не почув”, – написав він у соцмережі.

“Якщо ситуація не зміниться, то в місті буде створено аналог німецького фрайкору початку ХХ століття”, – пригрозив Філатов, різко розкритикувавши главу МВС.

Після відставки Хатії Деканоїдзе саме пан Аваков перейняв не лише політичне, а й фактично безпосереднє керівництво Нацполіцією, яку очолив працівник органів МВС ще з 90-х років Сергій Князєв.

Заміна голови ГУ НП Дніпропетровщини так само не стала припливом свіжої крові і викликала багато питань.

Іншим місцем провалу “аваковських” 9 травня став Київ. Тут поліцейські з самого ранку заблокували офіс “Добровольчого руху ОУН”, аби націоналісти не завадили маршу “Безсмертного полку” повз його двері. У відповідь у правоохоронців з вікна полетіли фаєри, фарба, картопля. Поліція штурмом увірвалися до приміщення, вчинила погром і доставила 25 осіб до Печерського райвідділку.

Згодом міністр пояснить, що підставою для силових дій проти офісу “ДР ОУН” стала поява чоловіка з гранатометом у вікні.

Однак, слід визнати, блокада офісу почалася задовго до виявлення “гранатометника”. А розправа силовиків над затриманими продовжилася і після того, коли з’ясувалося, що “ОУНівець” цілився порожнім тубусом.

Тобто реакція поліції була неадекватною – і в офісі “Добровольчого руху ОУН”, і на площі Слави, де правоохоронці заблокували в підземному групу проукраїнських активістів, коли до меморіалу прийшли прибічники “Безсмертного полку” з радянською символікою.

“У райвідділку погрожували фізично і сексуально…”

У Печерський райвідділок доставили, серед інших, ветерана АТО, колишнього бійця батальйону МВС “Гарпун” Бориса Красовського. Він перебував біля місця сутички між людьми, які розгорнули радянські прапори, і тими, хто хотів ці прапори забрати, оскільки поліція не реагувала.

Борис Красовський під час затримання 9 травня. Фото: ФБ Роман Орищенко

Красовського “спакували” невідомі особи у формі поліції, потім передали патрульним, які стояли біля автозаку.

“Спочатку поліцейські визнавали, що затримали мене випадково. А згодом за те, що я вимагав дотримання своїх прав, вони склали на мене протокол по 173-й статті (дрібне хуліганство)”,- розповів Борис Красовський “Новинарні“.

“Поліцейські всіляко принижували затриманих, погрожували фізично і сексуально. Крім того, коли ми приїхали до райвідділку і нас вивели з автозаку, поліцейські влаштували затриманим “коридор ганьби”, знущались і знімали це на мобільні телефони”, – згадує колишній боєць МВС.

“Я не збираюсь залишати це просто так, маю багато відеоматеріалів, написав заяву про порушення закону працівниками поліції ще вчора (10 травня), зараз написав заяву про порушення моїх прав до управління забезпечення прав людини”,- розповідає Борис.

Також під час затримання він констатував, що Печерський відділ поліції захоплено “чорними чоловічками”, у яких на рукавах – шеврони, що за стилем дуже подібні до “Беркута” терористичного угруповання угруповання “ДНР”.

Насправді це і є колишній український “Беркут”, лише абревіатура ПМОП (“полк міліції особливого призначення”) змінилася на ППОП (“…поліції”).

Волонтер Роман Балан, відомий на псевдо Сініцин, який приїхав до райвідділку після затримання активістів, розповідає “Новинарні“: “Там була велика кількість людей з поламаними головами, також дівчат. Там затримали “ОУНівців” у повному складі. Була формальна підстава затримати, але їх “прийняли” настільки жорстко, що одна дівчина зараз побита лежить у лікарні”.

Читайте також:
Хроніка подій 9 травня. ФОТО

“На відео бачимо, що “Беркут”, який штурмував офіс, особливо не церемонився. За дві години, що ми стояли під райвідділом, десь п’ять екіпажів швидкої допомоги приїжджали і забирали людей. Крім того, в райвідділку затриманих не реєстрували, їх били, принижували, а потім всіх відпустили. Правоохоронці поводилися показово звіряче і словами дали зрозуміти, що їм за це нічого не буде”, – розповідає волонтер, який у першій половині 2016 року був учасником атестації нової поліції.

Сініцин очолював атестаційні комісії, але влітку – разом з іншими волонтерами й громадськими активістами – вийшов із процесу на знак протесту. Він заявив, що атестацію правоохоронного відомства провалено через опір керівництва і старих кадрів.

Читайте також:
Найбільше звільнених “ментів” під час атестації – там,
де в комісіях була адекватна громадськість, – Сініцин

Працівник управління забезпечення прав людини Нацполіції Богдан Пацкань (у 2016 році – патрульний поліцейський у Києві) 9 травня приїхав до Печерського райвідділу, щоб перевірити законність затримання активістів.

“Всі ті випадки затримань, які я побачив, були з порушенням чинного законодавства, тобто незаконними. Надалі я з’ясовував інформацію у координаційному центрі безоплатної вторинної правової допомоги – їм не повідомили про жодне з затримань”, – розповідає Пацкань “Новинарні“.

На своїй сторінці у “Фейсбуці” Богдан – по суті, ревізор для місцевої поліції (!) – написав про візит до відділку: “Хвилин 20 мене не впускали. Черговий щось там вирішував, комусь дзвонив, я чекав. Паралельно я переглянув журнал, де фіксуються затримані, запрошені і відвідувачі (той, що у постового). Нікого з тих людей, про яких ітиметься далі (затриманих – “Н”), не було записано. Постовий, до речі, як і багато його колег, не мали прикріпленого на видному місці поліцейського жетона. А це вимоги профільного закону. Частина зі співробітників навіть мені відмовлялася показати службове посвідчення. Знову ж таки, вимога профільного закону”.

Постовий поліцейський у Печерському райвідділі. Фото: Борис Красовський

“Переглянув журнал повідомлення Центру вторинної правової допомоги. Останній запис був 7.05.2017. В цей журнал фіксується факт виклику безкоштовного адвоката. Адвокат повідомляється при кожному затриманні”, – констатував також Пацкань.

“…Троє бугаїв силоміць (з “прихованими ударами” – все за класикою) виштовхали мене з приміщення відділку… Постовий отримав наказ не впускати мене повторно всередину. Далі я заглянув у журнал обліку затриманих, доставлених, відвідувачів і запрошених. Там нашвидкуруч записано було близько 20 осіб як запрошених (ЗАПРОШЕНИХ!!!) без вказання часу потрапляння у відділку”, – описує працівник управління забезпечення прав людини Нацполіції.

За його словами, зі сторони “прихильників комунізму” у відділку був один чоловік – у ролі понятого.

Понятим виявився… порушник закону про декомунізацію.

За результатами перебування в Печерському райвідділі Богдан Пацкань написав рапорт на голову Національної поліції з пропозицією ініціювати службове розслідування з усіма наслідками, що з цього мають витікати.

“Я про те, що принаймні десяток людей мають бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Мені б хотілося – у вигляді звільнення, але це не від мене залежить…” – розповів Богдан.

“Вони чомусь знову поводяться так, ніби відчули вседозволеність”

Незважаючи на те, що у 2016 році закінчилася переатестація поліцейських, ситуація з “тітушками”, затриманнями, приниженням і побиттям нагадує 2013 рік.

Попервах правоохоронна реформа вселяла великі надії в громадян, особливо після появи нової патрульної поліції. За даними соціологічного дослідження, яке у травні 2016 року провели фонд “Демократичні ініціативи” та Центр Разумкова, за рік показник балансу довіри до поліції зріс майже на 50%.
Але з кожним таким “9 травня” в якісне переродження поліції вірить все менше людей. Недовіра повертатиметься до звичних значень.

Роман Синіцин переконаний, що “ніякої докорінної реформи правоохоронної системи не відбулося”.

“Новостворена патрульна поліція – лише як вітрина. А ті, що з райвідділів, чергові, начальники, заступники – це старі кадри з такими самими принципами неповаги до честі, гідності і прав людини, що й раніше. Їх трішки розбавили новими людьми”, – вважає волонтер.

“Майже всі, кого мали звільнити за результатами атестації, відновився через суди. Зрештою, маємо лише до 5% звільнених [у процесі реформи] правоохоронців”, – каже в коментарі “Новинарні” колишня учасниця атестаційних комісій, журналістка Ольга Худецька.

“Раніше вони (поліцейські) переживали за те, що роблять, і діяли обережніше, але зараз з якихось причин знову не переймаються і невимушено порушують закони. Чому вони вільно почуваються у виявленні жорстокості, чому поводяться як люди, яким нічого не буде за це – ми можемо тільки уявляти”, – зазначає Худецька.

На масових акціях 9 травня вона помітила й іншу “якісну зміну”, суто технічну. “Тіхарі” (працівники поліції, які ведуть зовнішній нагляд – “Н”) не просто отримали нові гаджети, а стали операторами прямого ефіру. Картинка [з їхніх смартфонів через стрім] виводиться кудись у веб-інтерфейс, звідки її розбирають підрозділи Нацполіції”, – пише Ольга у “Фейсбуці”.

“Тіхарі” Нацполіції з новими гаджетами. Фото: ФБ Ольга Худецька

Читайте також:
Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Борис Красовський погоджується з песимістичними висновками: “Реформу провалено абсолютно. Фейкова люстрація лише дала розуміння, що ніхто не буде покараний, і тому поліцейські поводяться абсолютно вседозволено”.

“Крім того, мені здалось, що 9 травня була команда затримувати саме проукраїнських активістів. Я не бачив жодного затриманого комуніста”, – заявляє Красовський.

* * *

Загалом по Україні 9 травня у відділення поліції були доставлені близько 80 осіб. Масові акції зібрали майже 700 тисяч людей, їх пильнували понад 30 тисяч поліцейських і 1700 військовослужбовців Нацгвардії.

Речник МВС Артем Шевченко вважає, що правоохоронці впоралося із забезпеченням порядку того дня.

Авжеж, що б не сталося від лютого 2014 року, “майданівський” міністр внутрішніх справ Арсен Аваков лишається на посаді непохитний.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна