Колишні “беркути” залишились у Нацполіції в тих самих підрозділах, лише ППОП замість ПМОП, – журналіст

 

Ольга Худецька
журналістка, колишня учасниця атестації поліції від ЗМІ й громадськості, волонтерка

(FB)

Скільки зараз у поліції працює “беркутів”?

Багато.

Статистики, звісно МВС не дасть, як і не опублікує, наприклад, сто раз обіцяний список атестованих і неатестованих міліціонерів.

Але давайте розбиратись, що сталося з “Беркутом”.

Навесні 2014 він нібито був розформований.

Натомість створені нові підрозділи міліції (а потім і поліції) особливого призначення. Без назви. Залежно від міста – полк, батальйон або рота.

Звісно, це було тупо перейменування по факту.

От, наприклад, приходить на атестацію екс-“беркут”, а в нього у послужному списку “ващє безпалівно” один за одним такі записи:

– 2012-2014 – міліціонер 2-го взводу 1-ї роти ПМОП “Беркут”,
– 2014 – до сьогодні – міліціонер 2-го взводу 1-ї роти ПМОП.

Те, що ці ПМОПи-ППОПи і їх подальші перейменовані реінкарнації – суть той же “Беркут”, не приховують навіть дотичні до міліцейського керівництва.

Той же Геращенко, описуючи в пості про героїчних “беркутівців” Гончаренка, Костюка і Ріяко, їхнє місце роботи вказує: “Харьковского отряда милиции спецназначения (бывший Беркут)” – так прямо й пише.

На це ж вказує те, що міліціонери займали в подальшому в ПМОПах ті самі позиції, що і в “Беркуті”. Поіменний штат новостворених полків і батальйонів повторював “беркутівські” підрозділи із завидною ідентичністю.

Ну і, звісно, в кого з підозрюваних чи обвинувачених по Майдану “беркутів” не ткни – попадеш у чинного співробітника ПМОПу. Відстороненого, якщо пощастить. А часто – і не відстороненого.

Ми відкопали в інтернеті список двох київських рот часів Майдану, і коли покопалися в атестаційному архіві, до якого в нас певний час був хоч якийсь доступ, то виявилося, що більшість цих рот рівним строєм перейшла в новостворений ПМОП, звісно.

Характерно, що для більшості “беркутівців”, опитаних нами під час атестації, процес пройшов непомітно – вони не могли пригадати ніякої спецатестації чи розформування, про яке нам розповідали навесні 2014-го. “Як служили, так і служим”, казали. Не могли пригадати якихось спецперевірок, поліграфів, співбесід після Майдану.

Що ж було з “Беркутом” під час атестації? Не знаю, статистики немає.

Залежало від комісії. Наприклад, частина складу вищезгаданих київських рот чотінько проскочила через одну, гм, специфічну комісію. Кому щастило менше – потрапляли до комісій, де до них були питання.

Але навіть звільнені “беркути” могли потрапити на апеляцію. Ну а там залежало від складу апеляційної комісії. Наприклад, якщо в день засідань у складі тої самої комісії був заступник Авакова (головуючий, вирішальний голос) і той самий Антон Геращенко плюс два патрульних – ви здогадуєтесь, як складалися зорі.

Плюс суди, більшість із яких міліціонерів після атестації відновлювали.

За моїми суб’єктивними оцінками, більшість [колишніх “беркутівців” часів Януковича], хто не втік – спокійно працюють, отримали свої УБД під Слов’янськом і на ізюмських блокпостах.

Де ви їх зараз можете зустріти?

Вони можуть приїхати на виклик 102. Це так званий позивний “Кордон” (да-да, не всі ваші дзвінки диспетчер – “Київ 55” – віддає патрульці. Буває, направляє ППОП або дивно-незрозумілі чергові групи з райвідділків, і таке буває).
Ну і на акціях під міністерством, де треба покрутити протестуючих проти Голубана.

Зазначу, що далеко не всіх навіть підозрюваних і обвинувачених “беркутівців” слідству вдавалося відсторонити через суд від виконання обовязків.

А харківська поліція так і взагалі катала на Гончаренка позитивні характеристики і прохання про взяття на поруки.

Гончаренко – це обвинувачений у завершеному замаху на вбивство трьох, якщо що. Той, що втік в Росію днями.

Читайте також:

http://novynarnia.com/2016/11/30/berkut-cherez-tri-roki-pislya-pobittya-studentiv-vin-pratsyuye/?aid=13P92Y.wghot

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна