Порошенко прокоментував торговельну блокаду ОРДЛО: “Це не торгівля, а співпраця з нашими”

Рада національної безпеки та оборони на засіданні 16 лютого прийматиме додаткові рішення про диверсифікацію джерел постачання енергетичного вугілля.
Про це заявив президент Петро Порошенко в четвер, 16 лютого, в Києві, виступаючи на урочистих зборах, присвячених Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

“Сьогодні на засіданні РНБО буде розглянуто питання про невідкладні заходи щодо нейтралізації загрози енергетичній безпеці України. Будемо приймати додаткові рішення щодо диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, не забуваючи при цьому, що вугілля, яке видобувається на окупованих територіях, теж є українським і повинно займати свою частку в енергетичному балансі країни”, – заявив Порошенко.

Глава держави назвав блокаду залізничних колій на Донбасі “дестабілізуючим фактором” та перелічив її негативні наслідки.

“300 тисяч людей опиняться на вулиці. Держава втратить до 2 мільярдів доларів валютної виручки з усіма відповідними наслідками для курсу гривні. На окупованих територіях ще десятки тисяч залишаться без роботи. Ринку праці там немає, тож значна частина з них, щоб вижити, піде до бойовиків.
Так що нам краще, щоб вони в шахтах працювали чи стріляли в наших солдат?” – сказав Порошенко.

“Ми втілюємо стратегію відновлення територіальної цілісності країни. Повернення Донбасу в Україну і повернення України на Донбас. Саме тому ми зберігаємо вкрай обмежені і дуже лімітовані економічні стосунки. Наголошую: це не торгівля з окупантами, а співпраця з тими підприємцями, які, перебуваючи на окупованій території, змогли залишитися в правовому полі України, які платять податки Україні”, – наголосив президент.

За його словами, на нараді з урядом 15 лютого було також прийнято рішення переглянути й обмежити перелік товарів, які можна перевозити через лінію розмежування.

“Вчора на нараді у мене в адміністрації, де брав участь прем’єр-міністр, ми домовилися ще раз переглянути і обмежити перелік товарів, що допускаються до перевезення через лінію дотику. Силові структури отримали доручення щодо посилення боротьби з контрабандою. І до контролю не просто можливе, але й украй бажане залучення народних депутатів і громадськості”, – сказав Порошенко.

Нагадаємо, з 25 січня почалася блокада залізниць у зоні АТО громадськими активістами та людьми в камуфляжі, які називають себе ветеранами війни. 30 січня було підірвано одну з колій.
За даними уряду, 10 лютого було припинено поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України.
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.
15 лютого Кабмін ввів надзвичайні заходи в енергетиці.

 

Читайте також:
Чотири дивні епізоди “блокади торгівлі з окупантами”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.