Чотири дивні епізоди “блокади торгівлі з окупантами”

 

Ольга Решетилова
журналістка, волонтер, координатор Медійної ініціативи за права людини

(FB)

Слухайте, ну я вже не планувала повертатися до цієї теми. Я ненавиджу срачі у себе на сторінці. Але дивлюся, як розганяються по мережі пости капслоком типу “увага всім, хто їде до блокадників! по дорозі стоять нацгвардійці і мєнти! вони вас будуть зупиняти!”, і це просто якась жесть.
У так званій блокаді [торгівлі з сепаратистами] все чіткіше вимальовуються риси технології, тому, мабуть, треба сказати ще.

Цей пост, швидше, для тих, хто в темі або хто хоче розібратися…

Епізод 1

Ми їхали з Волновахи в Мар’їнку півтора тижні тому, в розпал авдіївських боїв. Було близько 20:00. Спалахи попереду було видно здалеку. В цей час на дорогах АТО не надто жвавий трафік, тим більше в бік Донецька.

З нами по трасі їхали три завантажені фури з дніпропетровськими номерами. На відміну від нас, вони взагалі не зупинялися ні на блокпостах, ні на КПВВ, тому ми постійно обганяли один одного.
Фури повернули ліворуч, в бік Докучаєвська (непідконтрольна територія – “Н”), десь у районі Березового.

Ті, хто в темі, знають: це зона відповідальності однієї доблесної (без сарказму) механізованої бригади. А окрім неї, в тих краях на “нулі” стоїть відомий батальйон на букву А.

Це до того, що всі атошники підтримують блокаду.

О, ви не повірите, є такі, що всією душею підтримують! Це ж якщо перекрити залізницю, який профіт буде володарям атошних доріг 🙂 І наша пісня гарна й нова! Знову перестрілки за маршрути, знову рєшали і бариги, знову купівля командирів і блокпостів… Rodion Shovkoshytnyi вам може розповісти.

Читайте також:
Волонтер виклав схему, яка дозволяє СБУ й ЗСУ
порівняно законно пропускати контрабанду в “ДНР”

Епізод 2

Ми їхали знімати станцію Фенольна в Новгородському. На блокпосту в Нелєпівці нас затримала торецька поліція. Точніше, не затримала, а “запросила на бесіду”, як вони це назвали, вигадавши, що нібито наша машина в розшуку. Негарно з їхнього боку, чисто по-мусорськи, я б сказала, але я не ображаюся, бо я від цього затримання отримала значно більше інформації, ніж вони.

Як виявилося, торецька (дзержинська) поліція з самого ранку була в готовності, тому що за оперативною інформацією, блокадники мали їхати в Торецьк. За інформацією іншого відомства, за кілька днів до цього серед населення Торецька і околиць розповсюджувалися вкрай негативні настрої щодо блокади й готувався протест аж до силового протистояння блокадникам. Ми переконалися в цьому, поспілкувавшись зі співробітниками Фенольного заводу – вони були в очікуванні блокади.

Як нам сказали прикордонники, в останній момент блокадники передумали і на Фенольну не поїхали.

Нагадаю, Торецьк – місто за 5 км від лінії зіткнення, одне з найбільш сєпарських серед усіх звільнених. Саме тут блокували техніку 17-го батальйону влітку 2015-го та військослужбовців 53-ї бригади влітку 2016-го.
Мер міста Слєпцов затриманий минулого року за сепаратизм. Іноді здається, що тут вистачить іскри, щоб вибухнуло.

Хто стоїть за цим нагнітанням і кому це вигідно?

Читайте також:
Блокувальники “торгівлі на крові” влаштували третій редут
– “імені 16-го батальйону”

Епізод 3

Ми знімали редут блокадників в Бахмуті. Старший “Сільвер”, як професійний піар-менеджер, підказував нам, де краще знімати і з ким краще поговорити :)
З усіх блокадників, з ким ми спілкувалися у приязній атмосфері, лише один зізнався, що служив у 93-й бригаді. Решта “ветеранів” на питання “Де служили?” і “В яких точках воювали?” робили загадковий вираз обличчя і тікали від відповіді.

Я знаю дуже багатьох ветеранів. Я особисто прийняла понад тисячу заявок у “Повернись живим”, починаючи з червня 2014-го, з багатьма перетиналася в АТО. Ніхто з них не приховує, де воював і що робив. Що і чому приховують ці люди?

Читайте також:
Генштаб вживає заходів, аби усунути чинних військових АТО
від “блокади торгівлі на крові”

Епізод 4

Про тітушок.
Тут треба здалеку. Пам’ятаєте, влітку Семенченко і Ко перекривали Хрещатик, щоб звільнити з-під варти Батю, Валентина Лихоліта? А заразом із ним ще одного колишнього айдарівця – Рубєжа, Ігоря Радченка. Батя і Рубєж проходять по одному кримінальному провадженню, одна із статей – бандитизм.

Батя зараз один із організаторів блокади. А що Рубєж?
Приїхавши після зйомок в Сєвєродонецьк, ми зустрілися з людьми з компетентних органів, які пильно відстежують діяльність Рубєжа (а політичні амбіції Ігорька ні для кого не є секретом). Як нам повідомили, Рубєж на той момент уже зустрічався з блокадниками і пообіцяв їм силову підтримку в разі чого.

Поясню. Радченко давно й наполегливо працює над формуванням озброєного угрупування, воно частково легалізоване як підрозділ охорони громадської безпеки підприємства “Зоря”, що належить опоблоківцю Юрію Бойку (про зв’язок Рубєжа і Бойка неодноразово говорили й писали місцеві активісти, а про його зв’язок із близьким соратником Бойка Дунаєвим писала Maria Tomak). Відтак, ми очікували появи тітушок Рубєжа десь збоку блокадників.

Яким же було наше здивування, коли блокадники самі заявили, що тітушки, які нібито на них нападали, мають стосунок до “Зорі”.

Ще раз. Спочатку Рубєж обіцяє підтримку блокадникам, а потім відправляє тітушок нападати на них. Дивно, нє?

Ну і вкотре повторю: я не проти блокади як такої.

Я проти короткої пам’яті. Проти піару на крові. Проти брехні. І проти брудних технологій.

Читайте також:
“Семенченко і ті, хто його заряджає баблом, на блокаді грають всліпу достойних бійців АТО”, – волонтер Сініцин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.