Блокпост залізничної блокади біля Бахмута переносять ближче до лінії фронту

 

“Редут” учасників блокади торгівлі з сепаратистами на залізниці в Донецькій області планують перенести на кілька кілометрів ближче до лінії розмежування з ОРДО. Як передає “Новинарня“, про це інформує “Штаб блокади торгівлі з окупантами” на своїй сторінці у “Фейбсуці”.

Зазначається, що блокада здійснюється по двох напрямках.

У Луганській області заблокований рух у напрямку Луганськ-Лисичанськ в районі станції Світланове, а також у напрямку Гірське-Золоте.
Одноколійна залізна дорога в районі Гірське-Золоте заблокована зупиненим залізничним составом локомотива з 54 вагонами. За 500 метрів від місця блокування колії пошкоджені “невідомими особами”. “Таким чином, проїзд по даній лінії фізично неможливий”, – зазначають блокувальники.

В цьому районі перекриття розміщений так званий редут “Богдан”, який, за даними “Штабу…”, забезпечив непроходження близько 9600 вагонів за 16 діб акції.
Також поряд розташований невеликий спостережний пункт на станції Світланове.

У Донецькій області заблокована залізнична гілка Горлівка-Бахмут.

“Між станціями Горлівка та Бахмут розміщені дві залізничні станції Курдюмівка та Майорськ. Лінія розмежування з супротивником проходить за станцією Майорськ, рух через який відбувався без зупинки (через відсутність персоналу на станції).

Встановлення точки блокування (редут “Запоріжжя”) першочергово планувався на станції Курдюмівка. Проте, у зв’язку з протидією поліції в Донецькій області, штабом блокади редут “Запоріжжя” був встановлений на залізничному переїзді в самому місті Бахмут. На одній із колій закріплений маневровий тепловіз, що робить проходження залізничних составів цими коліями неможливим.

Ситуація на даному напряму більш складна, ніж в Луганській області у зв’язку з тим, що від села Курдюмівка (яке знаходиться на підконтрольній Україні території) до станції Лиман проходить маршрут електрички. Також у районі поселення Зеленопілля (на підконтрольній Україні території) знаходиться кар’єр із видобутку глини, маршрут вивозу якого проходить через станцію Бахмут.
Переміщення редуту на станцію Курдюмівка (ближче до лінії розмежування) на даний момент неможливе через періодичні обстріли прилеглих до станції районів. Тому на станції Курдюмівка розміщений спостережний пункт, а пункт прийому волонтерської допомоги і розташування редуту досі знаходиться в Бахмуті”, – пояснили в “Штабі…”.

“Під час громадських слухань, які відбулися в Бахмуті 8 лютого за участі представників “Штабу блокади торгівлі з окупантами” та громадою міста, була досягнута домовленість, за якою найближчим часом редут буде переміщено на декілька кілометрів ближче до лінії розмежування. На даний момент ведуться підготовчі роботи”, – зазначено в повідомленні.

У Донецькі області блокада триває вже понад 7 діб. За цей час редутом “Запоріжжя” не допущено переміщення 3500 вагонів, звітують у “Штабі…”.

Із 6 лютого через обстріл, згідно з попередженням, отриманим від Укрзалізниці ПЧ-3 № 412 А 6/02 12-14, шляхи по станції Майорськ були фізично закриті у зв’язку з пошкодженням колій, спричинених обстрілами.

“Продовжується прибуття добровольців та волонтерів в район проведення блокади. Готується перекриття наступних напрямків”, – інформують у “Штабі блокади”.

Також блокувальники зазначають, що в районі Бахмута спостерігається концентрація спецпідрозділів поліції та Національної гвардії (зокрема з міст Харків, Київ).

Читайте також:
Генштаб вживає заходів, аби усунути чинних військових АТО
від “блокади торгівлі на крові”

“Підтримка блокади ОРДІЛО бійцями Збройних сил
нагадує більшовизацію армії УНР”

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня активісти й ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте із закликами про припинення “торгівлі на крові” із незаконними збройними формуваннями та звільнення українських заручників з полону “ДНР/ЛНР”.
Вони заявили, що блокують рух через лінію розмежування 800 вагонів щодня.

Серед учасників блокади – нардепи Семен Семенченко, Павло Костенко, Тарас Пастух, Володимир Парасюк, екс-начштабу батальйону “Айдар” Валентин Лихоліт (Батя), чию справу розслідує ГПУ.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці.
Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Служба безпеки України в офіційній заяві засудила “популістські” дії політиків, які організували блокування руху залізничного транспорту з окремих районів Донбасу, та відкинула звинувачення в кришуванні торгівлі з окупантами.

Володимир Гройсман заявив, що отриманню вугілля з непідконтрольних територій на Донбасі на даний момент немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області.

Голова облВЦА Павло Жебрівський почав домовлятися про розблокування дільниці, але безрезультатно.
Активісти спростували заяву керівника ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна від 7 лютого про те, ніби залізниця в районі Бахмута розблокована.
Перед тим сталися сутички на дорозі біля міста Часів Яр із побиттям деяких учасників блокади спецпідрозділом поліції.

8 лютого до учасників блокади в Бахмуті приєдналися військовослужбовці 58-ї бригади ЗСУ, які взяли відпустку, однак наступного дня їх відкликали з відпусток у частину й спрямували в підрозділи до лінії фронту.

Читайте також:
МінТОТ залучив до протидії залізничній блокаді Донбасу інших ветеранів АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна