“Айдарівця” “Батю” відпустили на поруки нардепів

 

Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти Валентина Лихоліта – колишнього начальника штабу батальйону “Айдар” – на поруки народних депутатів.
Про це заявив головуючий суддя Апеляційного суду.

Сторона захисту просила відпустити Лихоліта під особисте зобов’язання.

В ході судового засідання Лихоліт зобов’язався неухильно брати участь у слідчих діях.

На поруки Лихоліта – відомого командира АТО на прізвисько “Батя” – взяли депутати: від фракції “Самопоміч” – Семен Семенченко та Єгор Соболєв, від Радикальної партії – Ігор Мосійчук та Андрій Лозовий.

“Ми це зробили! Валентин Лихоліт “Батя” звільнений з під варти. Його відпустили під особисті поруки мої, Андрія Лозового, Семена Семенченка, Єгора Соболєва але це лише тактична перемога. Повна буде лише після звільнення всіх політв’язнів і знищення режиму цинічних бариг! Зараз створюємо оперативний штаб по звільненню всіх політв’язнів. Ми продовжуємо акцію спротиву”, – написав у “Фейсбуці” Мосійчук.

Засідання Апеляційного суду Києва почалося о 20:30 і відбувалося в режимі відеоконференції з Печерським райсудом, де “Баті” днем раніше присудили арешт на два місяці без права застави. Після цього громадські активісти, бійці АТО й народні депутати заблокували суд і перекривали рух на Хрещатику, вимагаючи звільнення Лихоліта.

Прокурор у ході засідання заявив, що не проти зміни запобіжного заходу, мотивуючи зміну думки сторони обвинувачення тим, що дізнався про наявність в обвинуваченого нагород від президента.

Увечері, перервавши візит на Херсонщину, до Печерського райсуду прибув генеральний прокурор Юрій Луценко. Він висловився за додаткове розслідування справи щодо бандитизму “айдарівців” у зоні АТО та в розмові з Лихолітом, якого називав Валіком, заявив про потребу привести українське законодавство у відповідність до реалій воєнного часу. “Це справа парламенту”, – сказав Луценко.

“При обранні міри запобіжного заходу до будь-якого учасника АТО треба враховувати таке поняття, як гідність бійця. Це ключове питання. Тому що я не вірю, що такі, як ти кудись втече. Ми підтримуємо клопотання захисту по зміну запобіжного заходу на особисту поруку”, – сказав Луценко в ефірі каналу “112 Україна”.

Генеральний прокурор заявив, що сьогодні обговорював справу Валентина Лихоліта з президентом Петром Порошенком.

“Я в аеропорту зустрівся в залі очікувань з президентом. Я не можу використовувати це в суді як аргумент, але він також допитав, що я збираюсь робити, яка наша позиція. І верховний головнокомандувач, як би це офіційно не звучало, також переживає за окремо взятого бійця. Я йому доповів, що при запобіжному заході треба враховувати гідність бійця, він відповів, що це правильна позиція”, – відзначив генеральний прокурор.

Раніше Луценко заявив, що знає “Батю” та бере справу Лихоліта під особистий контроль.
Взяти його на поруки висловлювала готовність також перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Нагадаємо, Валентина Лихоліта і ще одного екс-бійця “Айдару”, екс-заступника голови Запорізької ОДА Ігоря Радченка Генпрокуратура підозрює в організації банди та розбійних нападах. Лихоліта затримали на полігоні під Дніпром.

Під час протестів біля Печерського суду сталася бійка між активістами та народним депутатом Сергієм Мельничуком (екс-комбат “Айдару”), якого Лихоліт звинуватив у наклепі та причетності до його затримання.

Читайте також:
Генпрокуратура повідомила про підозру двом добровольцям “Айдару”

Деканоїдзе через Батю перервала робочий візит і терміново виїхала до Києва

Печерський суд арештував знаного “айдарівця”, обвинуваченого ГПУ в бандитизмі

Активісти і нардепи перекрили Хрещатик, вимагаючи звільнення арештованого “айдарівця” Баті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна