Печерський суд арештував знаного “айдарівця”, обвинуваченого ГПУ в бандитизмі

 

Увечері в п’ятницю, 1 липня, Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці колишнього начальника штабу батальйону “Айдар” Валентина Лихоліта з позивним “Батя”, який був командиром цього добробату часів Надії Савченко.

“Батю” закрили на 2 місяці. У залі виникла бійка. Суддю облили водою”, – повідомив у соцмережі журналіст Сергій Іванов.

За його словами, вела засідання суддя Христина Гладун, “яка зняла з розшуку Андрія Портнова, і стосовно неї ГПУ розслідує кримінальне провадження”.

Як повідомив нардеп від “Самопомочі” Єгор Соболєв, Лихоліт був затриманий співробітниками військової прокуратури за заявою мера Сєвєродонецька Валентина Казакова та його заступників.

“Затриманий військовою прокуратурою за заявою лідерів сепаратистів Сєвєродонецька – колишнього мера і його заступників. При яких місто опинилося в ЛНР. Вони звинувачують Батю в тому, що його бійці забрали у них фотоапарат та інші матеріальні цінності”, – зазначив нардеп.

Водночас раніше 1 липня стало відомо, що Генеральна прокуратура повідомила про підозру двом добровольцям батальйону “Айдар” у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями Кримінального кодексу – “бандитизм”, “розбій”, “незаконне заволодіння транспортним засобом”, “незаконне позбавлення волі або викрадення людини” та ін.

Різні джерела повідомляють, що двоє обвинувачених – Валентин Лихоліт та Ігор Радченко.

Волонтер Родіон Шовкошитний того ж дня писав про затримання сумнозвісного “Рубежа” (Ігоря Радченка) – “одного з двох діячів, завдяки яким легендарний батальон “Айдар” трансформувався в одіозний батальон “Айдар”.

Як писав INSIDER, Радченко пов’язаний із колишніми «регіоналами» й комуністами – з Бойком та Дунаєвим (колишній мер Лисичанська, народний депутат України від «Опозиційного блоку»).

«Айдарівці» за наказом Радченка охороняли їх сім’ї, а він сам займався контрабандою.

Також, за інформацією видання, “Рубіж” створив навколо себе групу довірених осіб, в тому числі з «кримінальників», які мали найкращу зброю, але на передову не виїжджати.

Про Радченка писав також “Лівий берег” і брав у нього інтерв’ю. Той розповідав, що Сергій Мельничук (екс-комбат “Айдару”) брав у батальйон “орків” – бомжів, наркоманів – і озброював їх. А ті потім займалися мародерством.

Нардеп від Радикальної партії Дмитро Лінько в своєму “Фейсбуці” написав, що є неперевірена інформація, ніби Лихоліт затриманий за заявою Сергія Мельничука – екс-командира “Айдару”,  який був обвинувачений у злочинах, має конфлікт із “Батею”, став нардепом від РПЛ і був вигнаний із фракції як “тушка”.

“На відміну від Радченка, Лихоліт має біографію легендарного старшини батальйону. Він був активним учасником Революції гідності в складі «афганської сотні». Після початку російської агресії вступив до лав батальйону «Айдар», був начальником штабу. Брав участь в боях за Щастя.
У вересні 2014 роки за особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, Лихоліта нагородили орденом «За мужність» III ступеня.
На момент затримання Лихоліт – командир 72-ї механізованої бригади.
Він також був присутній на зустрічі з президентом Петром Порошенко, коли той посмертно нагороджував “айдарівця Олега Михнюка”, – пише “Лисичанськ”.

Читайте також:
Помер депутат-“афганець”, який воював в “Айдарі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна