Похорон Гіві: зігнали бюджетників, але до масовості Мотороли не дотягнули. ФОТО

 

У п’ятницю, 10 лютого, бойовики “ДНР” влаштували масштабний похорон ватажка бандформування “Сомалі” Михайла Толстих “Гіві”, вбитого 8 лютого.

Як інформує “Новинарня” з посиланням на фото з події, участь у прощанні з бойовиком взяли участь сотні чи навіть 1-2 тисячі донеччан.
Сайт сепаратистів ДАН повідомляє про 4 тисячі осіб, хоча ці дані вочевидь завищені.
Візуально масовка помітно менша, ніж на похороні Мотороли.

Жителів окупованих Донецька, Горлівки й Макіївки, передусім бюджетників, зганяли на похорон ліквідованого бойовика “Гіві”зазначає Liga.net, посилаючись на джерела в Донецьку.
“Інакше, сказали, що звільнять”, – розповіла одна донеччанка.

За інформацією видання, у деяких ВНЗ студентів спеціально звільняють із занять, щоб забезпечити явку.

“Багато хто піде, оскільки сказали, що перевірять за списками. Я особисто ні, вони хочуть картинку зробити для російських ЗМІ, чергове шоу, як із Моторолою”, – сказав один зі студентів.
За його словами, це стосується й викладачів вузів.

“Чув, що з кожної групи старостам дали рознарядку зібрати якийсь мінімум людей, ну як розумієте, є серед них і ті, хто реально співчуває”, – додав студент.

Домовина з тілом ліквідованого бойовика, вкрита прапорами “ДНР”, була встановлена в Донецькому театрі опери й балету ім. Солов’яненка з 10:00 до 12:00.

 

Участь в прощанні з “героєм Донецької народної республіки”, “полковником” Михайлом Толстих взяли ватажок “ДНР” Олександр Захарченко і так званий “голова народної ради ДНР” Денис Пушилін. Вони говорили про військові подвиги “легендарного командира Гіві”, який “вписав своє ім’я в історію республіки”.

Читайте також:
Хто й навіщо вбив Гіві. ГОЛОВНІ ВЕРСІЇ

Захарченко заявив: “Нас змушують помститися за Мішку, почати наступ. Це зрив Мінських угод. Але цей наступ буде абсолютно непродуманим, тому ми будемо готуватися, а за Гіві ми в будь-якому випадку помстимося.

Похорон Гіві - Михайло Толстих - Донецьк 1 Похорон Гіві - Михайло Толстих - Донецьк 3 Похорон Гіві - Михайло Толстих - Донецьк 5 Похорон Гіві - Михайло Толстих - Донецьк Захарченко
<
>

Толстих ховають на цвинтарі біля Донецького моря неподалік від могили його друга Арсена Павлова (“Мотороли”).

Читайте також:
У вбивстві Гіві зізналися бойовики його підрозділу, – ЗМІ

Як відомо, 16 жовтня 2016 року в Донецьку вбили близького соратника Гіві – Моторолу (Арсена Павлова). Основні версії його загибелі – “російський слід” або внутрішні розборки в середовищі бойовиків “ДНР”.

Як писала “Новинарня”, багато хто тоді висловлював припущення, що наступним “приберуть” Толстих, командира батальйону “Сомалі”. Так і сталося.

Михайло Сергійович Толстих “Гіві”, 1980 р.н. – уродженець міста Іловайськ Донецької області. У 1998-2000 роках служив у Збройних силах України в навчальному центрі “Десна” на Чернігівщині, давав присягу Україні. Військова спеціальність – командир танка.
Працював промисловим альпіністом, був водієм дизельного навантажувача на канатному заводі.
З травня 2014 року брав участь у боях за Слов’янськ на боці незаконних збройних формувань, далі – за Іловайськ, Донецький аеропорт (відео з артилеристами Гіві) тощо.

Саме в підрозділі Гіві перебував російський актор Михайло Порєченков, коли показово обстрілював “кіборгів” ЗСУ в аеропорті Донецька.

Гіві став широко відомим, коли влітку 2014 року разом із “Моторолою” (Арсенієм Павловим) виявив особливу жорстокість в ході бойових дій проти частин Збройних сил України у складі так званого батальйону “Сомалі”.

Водночас у школах “ДНР” Гіві увійшов до підручників “громадянськості” й подається як один із “героїв республіки”.

16 лютого 2015 року Михайла Толстих було включено до санкційного списку Європейського Союзу.

7 червня 2016 року ГПУ оголосила формальний розшук Толстих. У середині серпня суд дозволив заочне розслідування проти бойовика. У вересні його справу було передано до суду для заочного засудження, йому повідомили про підозру.

Читайте також:
Сергій Кузьміних, брат “кіборга”, якого катував Гіві:
“Кожен терорист заслуговує бути вбитим!”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна