Хто й навіщо вбив Гіві. ГОЛОВНІ ВЕРСІЇ

Ватажка бойовиків “ДНР” Михайла Толстих “Гіві” з батальйону “Сомалі” вбили або його поплічники, або російські спецслужби. Про це сказав депутат від БПП Ігор Артюшенко в ефірі Еспресо.TV.

“Я вважаю, що може бути тільки дві версії причин вбивства Гіві. Або щось між собою ці бойовики, “орки” не поділили сфери впливу – наркотики, металобрухт або щось там ще. Або насправді це, безперечно, зробили російські спецслужби, щоб показувати це на міжнародній арені і звинувачувати Україну, а з Гіві робити героя”, – припустив нардеп.

Артюшенко підкреслив, що українські спецслужби не можуть бути причетними до смерті терориста.
“Я б звичайно дуже хотів, щоб українські спецслужби працювали на ворожій території, але сьогодні це не так”, – відзначив він.

Як сказав на тому ж каналі інший депутат від фракції БПП Павло Різаненко, роль Гіві і Мотороли у прийнятті рішень перебільшена.
“Ці люди були більше медійними персонажами. За ними завжди буди камери російських телеканалів. Були постановочні ситуації, де вони кудись стріляли. Тому говорити, що вони могли бути ціллю для українських спецслужб? Якби наші спецслужби робили такі кроки, то було б логічніше зосередитися на фігурах, які реально приймають рішення”, – сказав Різаненко.

За його словами, Гіві вбили або через “побутовий конфлікт з бізнес-інтересами”, або йдеться “зачистку” з боку Росії з метою повного контролю над територією. Різаненко вважає, що російська версія є основною.

Читайте також:
Hello Moto! Cоцмережі з натхненням зустріли звістку про ліквідацію Гіві

На цьому наголошує й політичний оглядач “Еспресо” Віталій Портников.

“Якби Гіві і Моторола вміли б читати і знали б новітню історію, вони ніколи не стали б учасниками “російської весни”. Для таких, як вони, є тільки один вибір – ліквідація. Це стара і перевірена тактика КДБ і ФСБ: бандити своїми тілами встеляють дорогу справжнім обранцям Луб’янки, на руках яких крові немає – але саме вони будуть втілювати в життя “справжній” план”, – пише Портников.

“Стверджувати, що насправді бандитів ліквідували українські спецслужби, а в Москві хотіли їм довгого і щасливого життя, просто смішно. Хотіли б – значить обидва залишилися б серед живих.
Так, Моторолу і Гіві, цих двох садистів і безумців, могли ліквідувати і українські месники. Але в такому випадку росіяни дозволили їм зробити це. І я б сказав – дозволили із задоволенням.

Захарченка та Плотницького чекає та ж доля. Як тільки в Кремлі прийшли до остаточного рішення щодо майбутнього окупованих територій – незалежно від того, чи залишать їх собі або повернуть Україні – нинішнім керівникам “народних республік” буде підписаний вирок.

Одного можуть підірвати, іншого – вивезти до Москви і там він помре від чаю, як Болотов. Зовсім не важливо, за яких обставин будуть знищені “герої Новоросії”. Важливо – що вони приречені. Всі.
У Кремлі не звикли залишати в живих тих, хто занадто багато знає”, – констатував Портников.

Варто зазначити, що оглядачі після вбивства Гіві-Толстих пригадали: після початку боїв під Авдіївкою командир “Сомалі” швидко зазнав дивного поранення в стегно (схожого на самостріл) і покинув зону бойових дій. При цьому в боях загинуло багато підлеглих Гіві.
Тож у такому сенсі ліквідація Толстих могла бути помстою самих бойовиків.

Читайте також:
Як убили Гіві. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна