Шоста сесія Верховної Ради “воюючої країни” відкрилася, голосувати нікому. ВІДЕО

 

Шоста сесія Верховної Ради України восьмого скликання у вівторок, 7 лютого, почала свою роботу.

Як повідомив спікер Андрій Парубій, у пленарному засіданні беруть участь прем’єр-міністр Володимир Гройсман і члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада обирає і дає згоду на призначення, представники громадських організацій та засобів масової інформації, глави дипломатичних представництв.

У виконанні хору прозвучав Державний Гімн України.

Голова Верховної Ради виступив перед народними депутатами.

На пропозицію Андрія Парубія народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських військовослужбовців, які загинули в зоні проведення антитерористичної операції.

Як передає “Новинарня“, у своєму виступі Андрій Парубій наголосив, що “український парламент – це парламент воюючої країни”.
Парубій підтримав іноземним дипломатам “за ту безцінну підтримку, яку Україна отримала у вільному світі в питанні санкцій щодо агресора і в питанні війни із варварами ХХІ століття – путінською Росією”.

“Війна йде в центрі Європи. Путінська кривава рулетка – це виклик усьому світові”, – сказав спікер, згадавши також російську агресію в Грузії, вбивство мирних мешканців у Сирії. “Хто наступний після України в списку ошаленілого кремлівського вбивці?” – спитав Парубій.
Відтак питання оборони та безпеки стали безумовним пріоритетом для Верховної Ради, наголосив голова.

За його словами, з початку VII скликання ВР “ухвалила 155 надважливих для оборони законів, близько 100 законів щодо соціального захисту наших воїнів”.

Також Парубій підкреслив, що ця Верховна Рада підтримала всі подання Генпрокуратури щодо зняття депутатської недоторканності та “ухвалила всі без винятку закони для отримання безвізу з ЄС”.

Водночас, заявив він, слід визнати, що рівень недовіри до ВР є критичним, “і це є великою проблемою, яку маємо переосмислити і спитати – чому так”.

Спікер відзначив низький рівень дисципліни й відвідуваності пленарних засідань. Під час війни це неприпустимо, заявив Андрій Парубій, висловивши намір вживати всіх заходів для підвищення дисципліни. “Немає часу на роботу в сесійній залі – складайте мандати і займайтеся своїми приватними бізнесами”, – наголосив голова ВР.

Другою причиною низької довіри до Ради Парубій назвав спроби дестабілізувати парламент через внутрішньополітичну ворожнечу.
“Сьогодні вже твердо можна заявити – план, спрямований на дестабілізацію й параліч головного законодавчого органу країни провалився. Парламент працює і з усіма викликами справився”, – визнав при цьому спікер.
Він наголосив, що Україна не має права повторити помилки минулого і займатися взаємопоборюванням.

“Формула й технологія “два українці – три гетьмани” нав’язується нам із Кремля і веде до одного – втрати незалежності”, – сказав голова ВР.

Усі законопроекти, що стосуються протидії російській агресії, будуть першочерговими, і вони будуть першочерговими, підкреслив Парубій.

Він заявив, що має бути продовжена судова реформа, децентралізація, дерегуляція, важливо оновити склад ЦВК тощо.

У виступах від фракцій зокрема представник “Народного фронту” Максим Бурбак укотре наголосив на потребі ухвалити закон про спецконфіскацію, аби отрмиати кошти на посилення оборони й безпеки.

Єгор Соболєв від “Самопомочі” висловив обурення вчорашнім побиттям поліцією ветеранів АТО, які в Бахмуті блокують залізницю і “торгівлю на крові” з терористами.

Депутатка від Радикальної партії Оксана Корчинська, виступаючи на трибуні, показала уламок снаряда, випущеного з російського танка Т-90 по лікарні в Авдіївці.

Перейшовши до голосувань, Рада з кількох спроб не змогли підтримати порядок денний роботи на цей тиждень.
У залі багато порожніх місць, заклики спікера повернути депутатів в зал не дали результату.

Парламентарії почали розгляд тих питань, які не потребують голосування для включення до порядку денного засідання, передає прес-служба ВР.

Розглядається проект Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” №2009а-д з пропозиціями президента.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна