Рада знову завалила спецконфіскацію, гроші з якої вже закладені в бюджет

 

Верховна Рада відмовилася прийняти за основу урядовий законопроект про повернення незаконно набутих коштів та майна, який мав би дозволити повернути гроші та майно представників попередньої влади (так званий “закон про спецконфіскацію”).
За проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів” (№5142)  проголосували 176 депутатів із 226 необхідних.

Нардепи також не змогли назбирати голосів на те, щоб відправити документ на доопрацювання на повторне перше читання.

Перед голосуванням з критикою цього документу виступали представники “Батьківщини”, які наполягали, що ця норма може застосовуватися до звичайних людей, котрі не зможуть себе захистити. А також представники “Самопомочі”, які казали, що нереформована прокуратура не має отримувати таких повноважень, а також що проти України буде багато позовів у Європейський суд з прав людини.

За прийняття документу традиційно найактивніше виступали представники “Народного фронту”, зокрема депутати Чорновол, Бурбак, Помазанов, які заявляли про необхідність наповнення бюджету грошима екс-президента Віктора Януковича.

Юлія Тимошенко в кулуарах заявила, що за цим проектом “ховається велика корупція і великий обман”, адже закон передбачає можливість “конфіскацію без суду майна тих людей, які не сподобалися владі”. “Тобто це закон проти середнього класу”, – сказала вона.

Крім того, за словами Тимошенко, законопроект дозволяє закрити оборудку з уже вкраденими попереднім урядом “нафтопродуктами Курченка”.

Також лідерка “Батьківщини” зазначила, що ідеться про заморожені цінні папери на 1,1 млрд. грн., на які не нараховувалися відсотки, їх хочуть перепродати, отримати відсотки, і “ті, хто стоїть за цими оборудками, зароблять на цьому 2-3 мільярди в тіньовому секторі”. Вона заявила, що автори закону з команди президента не бажабть вносити в нього антикорупційні поправки.

Після провалу голосування нардеп “НФ” Антон Геращенко заявив журналістам, що його фракція не голосуватиме за державний бюджет на 2017 рік, якщо фракції БПП не збере 100-110 голосів за закон про спецконфіскацію. Адже президент Петро Порошенко на словах підтримує такий проект і має вплив на депутатів.

Як відомо, Кабінет Міністрів 14 вересня затвердив і спрямував до Верховної Ради новий законопроект про спецконфіскацію, що дозволяє в досудовому порядку заарештовувати кошти та інші активи, отримані злочинним шляхом.
Раніше їм не вдавалося включати інші редакції подібного проекту до порядку денного, або ж Рада валила проекти на наступній стадії.

Новинарня” інформувала, що “група Пашинського” шукає нові лазівки, аби протиснути через Раду закон про спецконфіскацію“.

Кабмін уже заклав у державний бюджет на 2017 рік надходження від спеціальної конфіскації коштів корупціонерів суму у 10,5 млрд. гривень.

Читайте також:
Гройсман наполягає на прийнятті закону про спецконфіскацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна