Руйнівний вибух у Донецьку: не “Точка-У” ЗСУ, а детонація боєкомплекту бойовиків. ФОТО, ВІДЕО

 

Потужний вибух у Донецьку, який чули городяни ввечері 2 лютого, вочевидь був вибухом вантажівки з боєприпасами бойовиків “ДНР”, на це вказують численні фотодокази з місця події. Водночас сторона сепаратистів намагається видати детонацію за обстріл міста українською ракетою “Точка-У” або РСЗО “Ураган”.
Про це пише у своєму блозі журналіст Денис Казанський, переселенець із Донецька.

“На численних знімках і відео з місця подій видно залишки вантажівки – уламки моста, вирваний двигун тощо. Машину просто розірвало на шматки. Жоден снаряд не здатний на таке”, – зазначає Казанський у “Фейсбуці”.

У блозі колишній донеччанин нагадує: ввечері 2 лютого в Донецьку в районі мотелю прогримів потужний вибух. Ударною хвилею знесло бетонні стовпи і повалило старі тополі, пошкодило рекламні щити, кіоски, а також будівлі гуртожитків, що стоять поруч. Повністю знищено розташовану на перехресті будівлю, де працювало кілька магазинів. Сильно пошкоджено вибуховою хвилею авто, які проїжджали повз.
Загинула як мінімум одна людина. Ще кілька отримали поранення.

Майже відразу представники “ДНР” заявили про те, що Мотель був обстріляний ЗСУ із важкої артилерії.

“Спочатку бойовики запевняли, що на Мотель прилетіла “Точка-У”. Пізніше уточнили, що Мотель нібито обстріляли з “Урагану”. Тут же з’явилися звичайні для таких випадків брехливі відео з місця подій, зняті російськими пропагандонами. Дівчинка-кореспондент називає Мотель центром Донецька, хоча це виїзд на Макіївку. У підписі до відео йдеться, що на Мотель прилетіла “Точка У”, – пише Казанський.

Ідентифікувати “Точку-У” нескладно. Її залишки зазвичай завжди виявляються на місці вибуху. Але досі на Мотелі ніхто нічого подібного не знайшов, зазначає журналіст, нагадуючи, як виглядає обстріл “Точкою”:

Щодо РСЗВ “Ураган”, то він не дає вибуху такої потужності, який стався на Мотелі. “Снаряди прилітають пакетом і виробляють серію вибухів, а не один великий бум, як це було в вчора в Донецьку. Вибух на Мотелі явно був чимось іншим. Це видно в тому числі за характером руйнувань, які заподіяла найсильніша ударна хвиля”, – констатує Казанський.

Він публікує підбірку фото із сайтів сепаратистів, на яких зафіксовано наслідки вибуху на Мотелі 2 лютого:

На відео з Донецька, де люди розглядають наслідки вибуху, видно, що на задньму плані з-поміж житлових кварталів у бік позицій ЗС України “працює” РСЗВ БМ-21 “Град” бойовиків. При цьому донеччани своїми репліками вітають “відплату фашистам”:

Нагадаємо, приблизно в цей самий час повідомлялося про “прильоти” “Градів” із трагічними наслідками в українській Авдіївці.

Читайте також:
Російські “Гради” в Донецьку прикриваються цивільними як щитом. Експерти Bellingcat показали фото

“Що відбулося насправді? Ряд знімків проливає світло на те, що трапилося. На фотографіях і відеозаписах чітко видно залишки двигуна великої вантажівки – КамАЗа або «Уралу». Крім того, залишки автомобіля у вирві зняв відразу після вибуху російський журналіст Олександр Коц”, – пише Денис Казанський.

За його словами, очевидно, вчора ввечері на Мотелі вибухнула вантажівка з боєприпасами бойовиків “ДНР”.

Ось тут залишки вантажівки видно ще чіткіше:

“А це двигун. Уявіть, якої сили був вибух, якщо від машини більше нічого не залишилося. Все інше розірвало на шматки. Водій і його пасажири, якщо вони були, просто випарувалися”, – зазначає журналіст.

Відео, де люди також зауважують деталь від розірваної вантажівки. Оцініть масштаби руйнувань:

Сам журналіст-пропагандист “Комсомолки” Коц підтверджує, що вибухнула саме вантажівка: “Я бачив подібні вирви в Сирії та Іраку. По центру лежить міст від вантажівки, її залізний остов розкиданий по окрузі. Так виглядає теракт, коли машина смертника вибухає в розташуванні противника. Або її підривають дистанційно”.

“Пропагандонів не виправити. Коли зрозуміли, що історія з “Точкою-У” не котить, визнали, що вибухнула вантажівка. Але вирішили все списати на теракт українців. Українські смертники на вантажівках атакують Мотель, ага…” – пише Казанський.

Він констатує: “Насправді якийсь му*ак, мабуть, просто поспішав підвезти на фронт боєкомплект і різко загальмував на колі, або гнав як очманілий, через що вибухівка здетонувала”.

Казанський констатує, що версія з українським терористом на замінованій вантажівці на вулиці Донецька не витримує критики, та й район Мотелю раніше не потрапляв під обстріли.
“Тому ймовірність випадкового прямого влучення у вантажівку з боєприпасами, яку від цього розірвало на шматки – виключена”, – додає експерт.

Наслідки вибуху: Відео вдень із безпілотника:

“Звичайна недбалість. І це не перший подібний випадок в “ДНР”. Ще в 2015 році схожий випадок уже був на донецькій об’їзній. Жителі Макіївки повинні його пам’ятати. Тоді там також вибухнула вантажівка з припасами, залишивши велику вирву”, – нагадує Денис Казанський.

Журналіст нагадує: вибух вантажівки 2 лютого стався на тому самому місці, де в 2014 році били прив’язану до стовпа прихильницю України Ірину Довгань. “Карма одначе…”

Читайте також:
Штаб АТО спростував причетність до артудару по Донецьку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна