Російські “Гради” в Донецьку прикриваються цивільними як щитом. Експерти Bellingcat показали фото

 

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat визначила, що російсько-окупаційні сили розмістили реактивні системи залпового вогню БМ-21 “Град”, якими б’ють по Авдіївці, поруч із місцями скупчення людей в окупованому Донецьку, використовуючи цивільних як живий щит. Про це йдеться у звіті групи.

На свіжих супутникових знімках (від 20 і 31 січня) зафіксовано зображення, які підтверджують раніше проаналізовані відео та свідчення очевидців щодо дислокації російських “Градів”.

На знімку від 31 січня добре видно сліди пусків РСЗВ, які не спостерігаються на знімку від 20 січня:

На знімку від 31 січня 2017 року видно п’ять слідів пусків на відкритій місцевості в 200 метрах на південь від гіпермаркету “Ашан” та у 40 метрах на південь – від об’їзної дороги Донецька.

Ці сліди не помітні на попередньому знімку (від 20 січня 2017 року).

До слідів пусків ведуть сліди техніки, які починаються безпосередньо на об’їзній дорозі:

Ще одне місце пуску можна помітити на схід від житлових кварталів в безпосередній близькості від об’їзної дороги.

На цьому місці видно чотири сліди пусків. З цієї позиції здійснювали два різні обстріли.

Всі дев’ять слідів пусків орієнтовані приблизно в одному напрямку. Пуски здійснювалися приблизно в напрямку Авдіївки, розташованої приблизно за 18-19 кілометрах на північний захід.

У Bellingcat переконані: наведені факти чітко показують, що терористи обстрілювали Авдіївку, перебуваючи в сотнях метрів від гіпермаркету, школи і житлових будинків.
Деякі атаки здійснювалися вдень, коли по об’їзній дорозі рухалися цивільні автомобілі.

Читайте також про події 31 січня:
Бойовики обстріляли з “Градів” житлові райони Авдіївки,
населення можуть евакуювати

На думку експертів, будь-яка українська контратака, покликана придушити вогонь російських РСЗВ, автоматично піддала б ризику життя цивільних осіб, які проживають у цьому районі.

“Для пусків напевно використовувалися реактивні системи залпового вогню БМ-21 “Град”, шасі яких дозволяють машинам пересуватися по бездоріжжю. Таким чином, цілком можна було використовувати інше місце пуску. Проте кількаразове використання місця пуску в 200 метрах на схід від гіпермаркету “Ашан” ясно вказує на те, що ця місцевість була вибрана спеціально, а життя цивільних осіб були навмисно піддані ризику “, – вважають експерти Bellingcat.

Читайте про велике розслідування Bellingcat
про обстріли України з російської території влітку 2014 року:

ЕКСКЛЮЗИВ ДЛЯ СУДУ. Bellingcat надав докази 149 обстрілів російської “арти” через кордон України влітку-2014

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна