День Героїв Крут: “Росія так само розв’язала війну та заперечує свою агресію”

 

Президент Петро Порошенко з дружиною Мариною в неділю, 29 січня, поклав квіти до пам’ятного хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі в Києві.

У заході також взяли участь голова Верховної Ради Андрій Парубій, члени Кабінету Міністрів, мер Києва Віталій Кличко.
Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

У зверненні в День пам’яті Героїв Крут Порошенко відзначив, що “героїчний бій під Крутами назавжди вписаний на скрижалі національної історії – передусім як приклад волелюбності та незламності українського народу”.

Президент нагадав, що нині, як і майже 100 років тому, Росія розв’язала війну та заперечує свою агресію, а також наголосив, що потрібно шанувати сучасних героїв, які віддали своє життя за суверенітет і територіальну цілісність держави.

Під час урочистостей усі присутні заспівали гімн, лунав військовий салют.

Перед цим у “Фейсбуці” Петра Порошенка з’явився допис:
“Так, вони були зовсім юні, герої Крут. Але в грудях кожного з них билося серце Мужа, який обороняє Матір від лютого ворога. Їхній подвиг став великим уроком і сучасникам: можливо, для українських патріотів Грушевського, Винниченка події в Крутах уперше явили жахливу правду про комунізм і соціалізм. Може, тоді українські соціал-демократи, есери, монархісти, незалежники бодай на мить усвідомили, чим окошаться міжусобиці… для України й для них самих.
Це урок і нам, сьогоднішнім, це докір нашим демократам – роз’єднаним, непоступливим, осілим по партійних хуторах і хутірцях… Звідти, з Крут, наші героїчні діти дивляться в глибину нашої совісті…”.
Це не мої слова. Це слова В’ячеслава Чорновола, написані ним 19 років тому. Але вони й сьогодні – на злобу дня.
Прошу всіх – почуйте”.

Меморіальні заходи 29 січня відбуваються по всій Україні. Надвечір у столиці та в багатьох містах заплановані смолоскипні походи.
Також патріотичні сили традиційно влаштовують вшанування героїв-крутянців на місці бою в Чернігівській області.

Читайте також:

Це були перші українські “кіборги”. Країна відзначає річницю подвигу під Крутами (ВІДЕО)

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна