Порошенко в Фінляндії заявив, що Україна рівняється на Маннергейма

 

Україна й Фінляндія тісно пов’язані не тільки столітньою традицією співпраці та спільними цінностями, а й досвідом протистояння зовнішньому агресору. Про це заявив Петро Порошенко після зустрічі з фінським колегою Саулі Нііністьо в ході першого за 11 років офіційного візиту президента України до Фінляндії, інформує прес-служба Банкової.

За словами Порошенка, нині в Україні дуже популярна історична постать маршала Карла Маннергейма, який є зразком служіння батьківщині.

“Ви краще за всіх розумієте Україну. Надзвичайно важливим таке розуміння є сьогодні – в умовах триваючої гібридної війни Росії проти України”, – сказав Порошенко.

Глава держави зазначив, що для української делегації особлива честь здійснити офіційний візит у 100-ту річницю незалежності Фінляндії. Порошенко також назвав символічним, що візит відбувається у 25-ту річницю відновлення дипломатичних відносин між Україною та Фінляндією, оскільки встановлені дипломатичні відносини між нашими країнами були майже 100 років тому, у 1918 році.

Глава Української держави подякував президенту Саулі Нііністьо за чітку і тверду позицію щодо підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави.

Порошенко повідомив, що в ході переговорів висловив повну готовність приєднання України до діяльності Центру з протидії гібридним загрозам у Гельсінкі. “Щодня долаючи гібридну загрозу, на жаль, Україна отримує чи не найкращий досвід в світі і це може бути корисно нашим європейським партнерам”, – заявив президент України.

Під час зустрічі також обговорювалось брутальне порушення Росією прав людини на Донбасі та в Криму.
Президент України звернувся до президента Фінляндії з проханням посилити тиск на російську сторону для звільнення українських заручників як з окупованої території, так і з російських в’язниць.

Порошенко також подякував Нііністьо за забезпечення Фінляндією діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ людськими та фінансовими ресурсами, гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам в Україні та практичну підтримку процесу гуманітарного розмінування на сході нашої держави. Крім того, за “великий обсяг технічної допомоги, яку фінляндська сторона в цих непростих умовах надає Україні”.

Також він наголосив на зацікавленості української сторони у взаємодії з фінляндською стороною у військовій сфері й подякував за внесок Фінляндії у рамках Трастового фонду НАТО на розвиток військової медицини та реабілітацію українських військовослужбовців.

Порошенко зазначив, що Україна розраховує на принципову позицію Фінляндії щодо проекту “Північний потік-2”. “Так звана комерційна привабливість цього проекту несе в собі низку політичних ризиків”, – підкреслив Петро Порошенко.

В свою чергу, Саулі Нііністьо зазначив: “Ми підтримуємо цілісність та суверенітет України. І ми засуджуємо нелегальну анексію Криму”.

Він наголосив на необхідності виконання Мінських домовленостей всіма сторонами для нормалізації життя в Україні та Європі, а також запевнив у підтримці України в проведенні реформ та євроінтеграції.

Президент Фінляндії зауважив, що в рамках розвитку двосторонніх економічних відносин нині вдалий час для роботи двосторонньої торгової комісії.

Під головуванням двох президентів у Гельсінкі 24 січня відбулися переговори делегацій двох країн з широкого кола питань спільного українсько-фінляндського інтересу, за результатами яких підписано Меморандум про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива.

Порошенко запросив президента Фінляндії здійснити офіційний візит в Україну.

 

Нагадаємо, напередодні президент України перебував з офіційним візитом в Естонії.

Читайте також:

Порошенко: Україна не боїться Москву хоч з Обамою, хоч з Трампом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна