Жебрівський: Скоро ми святкуватимемо День Соборності на площах звільненого Донецька!

 

Павло Жебрівський
голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації

(FB)

Цікавий факт про проголошення Акту Злуки.

Майже століття тому, 22 січня 1919 року, на Софійській площі у Києві було проголошено про об’єднання Української Народної Республіки із Західно-Українською Народною Республікою в єдину Соборну Державу. А днем пізніше українська конституанта, Трудовий конгрес України, затвердив ухвалу про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину державу.

Так ось, на Трудовому конгресі Акт Злуки виголошували: від ЗУНР – Лев Бачинський, а від УНР – Сергій Бачинський.

Лев Бачинський – уродженець Станіславівщини, теперішня Івано-Франківська область. Сергій Бачинський – уродженець Катеринославської губернії, до якої входила більша частина нинішньої Донеччини.
Два представники давнього українського боярського роду, розділеного кордонами імперій, чітко символізували соборність двох частин України.

Три століття роз’єднані імперіями українці плекали надію на воз’єднання. Три століття!

Всупереч неймовірним старанням Російської та Австрійської імперій, Речі Посполитої вибити з українців найменше бажання мати свою державу, українці на початку ХХ століття таки відновили її.
Всупереч усім тим адмінресурсам, ідеологіям, “охранкам”, русифікаціям та полонізаціям.
І одним із перших кроків пробудженого народу було об’єднання усіх українських земель в єдину Українську соборну державу.

Сьогодні наша прекрасна, волелюбна Донеччина брутально розділена агресором на дві частини. Але ми всі працюємо на здійснення нашого непереборного бажання відновити цілісність та єдність Донеччини у складі єдиної, сильної та заможної України. І ми це зробимо!

Пам’ятаймо про це. Не даймо себе звести на манівці облудним кликушам “руского міра” та внутрішнім адептам “малоросійства”. Щоб потім, через 100 років, нашим внукам знову не довелося дорогою ціною відвойовувати втрачене.

Єднаймося і борімося! І вже скоро той час, коли ми святкуватимемо День Соборності на площах звільнених Донецька, Амвросіївки, Сніжного, Новоазовська та інших міст прекрасної Донеччини!

Нагадаємо, Луганська ОДА до Дня соборності започаткувала акцію: напиши СМС братам за лінією розмежування.

Читайте також:

Жебрівський: Російська мова – інструмент гібридної війни проти України. Як колись “невинна” георгіївська стрічка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна