Додон готовий платити борг Придністров’я за російський газ – $2 тис. на кожного молдаванина

 

Президент Молдови Ігор Додон вважає, що Кишинів має взяти на себе оплату боргів Придністров’я за російський газ – більше 6 мільярдів доларів.
Про це новий лідер Молдови заявив під час зустрічі в Москві з керівником “Газпрому” Олексієм Міллером, передає “Укрінформ”.

“У нас є певні ідеї, як вийти з цієї ситуації (оплата боргів за газ). Борги правобережної Молдови – близько 500 мільйонів доларів, а на лівому березі Дністра (Придністровський регіон) сума боргу становить близько 6 мільярдів доларів. Необхідно усвідомити, що весь цей борг – це борг Молдови”, – заявив Додон у Москві.

Проблема з оплатою боргів за газ може бути врегульована, за словами молдавського президента, в контексті Придністровського врегулювання.

Нині ціна на поставлений в Молдову, включаючи невизнану “Придністровську молдавську республіку”, природний газ становить трохи менше 200 доларів за тисячу куб. м. Водночас протягом кількох років промисловим підприємствам невизнаного Придністров’я газ дозволялося постачати за ціною, що не перевищує 34% від закупівельної вартості.
Борги невизнаного Придністров’я за російський газ становить близько 6 мільярдів доларів, вони числяться за Тираспольським підприємством “Тираспольтрансгаз”.

Як підрахували громадські активісти в Києві, ініціатива Додона означає, що Кишинів має стягнути 2 тисячі доларів “боргу” з кишені кожного молдаванина.

Нагадємо, після обрання президентом проросійський політик Ігор Додон – лідер Соцпартії Молдови – висловив намір побувати в “ПМР” та домовлятися з сепаратистами Придністров’я про інтеграцію в єдину Молдову.
При цьому він визнає Крим російським.

Читайте також:

Президент Молдови зняв прапор ЄС і змінив мову

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна