Інавгурація Додона: новий президент Молдови – за багатовекторність і єдання з ПМР

 

У Кишиневі в п’ятницю, 23 грудня, відбулася інавгурація п’ятого президента Молдови Ігоря Додона.

Представник Соціалістичної партії Молдови Додон вступив на посаду в Палаці республіки за присутності депутатів, міністрів, членів центрвиборчкому і суддів Конституційного суду.

Були запрошені майже 700 гостей: це дипломати, відомі діячі культури, лідери партій і зарубіжні офіційні особи.

При цьому літак, на борту якого перебував віце-прем’єр Росії Дмитро Рогозін, зранку 23 грудня не зміг приземлитися у Кишиневі, повідомляє NewsMaker. Відтак Росіянин пропустив інавгурацію, але прибув до Молдови ввечері та провів переговори з Додоном.

Напередодні рейс компанії “Аерофлот” Москва-Кишинів не зміг приземлитися в міжнародному аеропорту Кишинева через погані погодні умови, пов’язані з сильним туманом. Лайнер був перенаправлений в аеропорт Будапешта.

Варто зазаначити, що Дмитро Рогозін не може відвідувати країни Євросоюзу, оскільки потрапив у санкційний список ЄС через російську агресію проти України.

Як повідомляє “Радіо Свобода“, під час вступу на посаду Ігор Додон закликав до єдності в країні і зобов’язався зберігати нейтралітет Молдови.

Також новообраний президент звернувся до тисяч незгодних з результатами виборів людей, які зібралися біля палацу перед початком інавгурації, та пообіцяв, що буде президентом всіх молдаван.

“Об’єднання обох берегів річки Дністер є головною метою мого перебування на посаді. Я хотів би звернутися до тих, хто голосував за інші партії: давайте спускатися з барикад і гуртуватися заради кращого майбутнього всіх нас – молдаван, росіян, українців, гагаузів і всіх громадян в єдину країну”, – сказав Ігор Додон.

Він повідомив, що його в найближчих планах в якості президента – візит до Москви, а потім до Брюсселя. “Ми будемо будувати мости на Схід і на Захід”, – підкреслив Додон.

Раніше Додон заявляв, що реалізація угоди про асоціацію Молдови з ЄС буде продовжена. Також він повідомляв, що не мінятиме свою позицію щодо приналежності Криму Росії.

Як відомо, що перемога проросійського політика-соціаліста Ігоря Додона була затверджена рішенням Конституційного суду Молдови.
У другому турі президентських виборів 13 листопада він набрав 52% голосів, випередивши проєвропейську кандидатку Майю Санду.

Читайте також:
Проросійський президент-елект Молдови їде на переговори з сепаратистами в Тирасполь

Проросійський Додон – очікуваний президент Молдови: ризики геополітичного розвороту сусідів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.