У прощальній промові Обама не стримав сліз. ВІДЕО

 

Президент США Барак Обама виступив з прощальною промовою перед американцями.

Щоб її виголосити, Обама повернувся в Чикаго, “де все почалося”, – саме там він перебував, коли отримав звістку про свою першу перемогу на президентських виборах в 2008 році.

Разом із ним у  конгрес-центрі McCormick Place перебували перша леді Мішель Обама і віце-президент Джо Байден з дружиною.

У залі зібралися близько 20 тисяч осіб. Спочатку квитки на захід роздавали безкоштовно, але пізніше їхня ціна у перекупників в інтернеті перевищила тисячу доларів, інформує BBC.

Барак Обама не стримав сліз, звертаючись з трибуни до своєї дружини Мішель: “Протягом останніх 25 років ти була не тільки моєю дружиною і матір’ю моїх дітей, ти була моїм найкращим другом… І я пишаюся тобою. Вся країна пишається тобою”.

Сльози Барака Обами під час промови в Чикаго. Фото: АР

Президент, що йде з посади, висловив вдячність усьому американському народові та своїм соратникам. “Для мене величезна честь бути вашим головнокомандувачем”, – додав Обама.

У промові, як підсумок 8-річної каденції в Білому домі, лідер демократів відзначив ядерну угоду США з Іраном та успіхи країни в боротьбі з тероризмом.

“ІДІЛ буде знищено, і ніхто, хто загрожує Америці, ніколи не буде в безпеці”, – заявив він.

“Наші суперники – Росія і Китай – не можуть зрівнятися з Америкою за впливом у світі, але ми не можемо відступити і не можемо дозволити будь-яким великим країнам залякувати маленьких сусідів“, – сказав Барак Обама.

Це був єдиний раз, коли Барак Обама напряму згадав про Росію чи Китай. Конкретно про Україну він не говорив, зауважує “Голос Америки”.

Загалом, зазначає оглядач, промова 44-го президента США носила примирливий характер.
Обама приділив значну увагу потребі об’єднання країни розколотої після надзвичайно напружених виборів.

“Демократія не вимагає однаковості. Наші засновники сперечались, досягали компромісів та очікували, що ми будемо чинити так само. Але вони знали, що наша демократія спирається на базове відчуття солідарності – ідею, що, попри всі наші зовнішні відмінності, ми має спільну долю; ми або досягаємо успіху, або програємо усі разом”, – наголосив Обама.

При цьому ще однією небезпекою для устрою Сполучених Штатів Барак Обама вважає популізм – тенденційний підбір фактів політиками, коли думки не засновані на “загальних вихідних фактах”.
Як приклад подібної ситуації він навів проблему зміни клімату, над якою активно працювала адміністрація Обами і до якої демонстративно байдужий обраний президент США Дональд Трамп.

“Зараз ми можемо і повинні сперечатися про кращий підхід до цієї проблеми. Але просто заперечувати проблему означає не тільки зраду майбутніх поколінь, а й зраду самого духу інновацій та практичного вирішення проблем, якими керувалися наші засновники”, – заявив Барак Обама.

Нагадаємо, перший чорношкірий президент США, якому зараз 55 років, був обраний у 2008 році й провів у Білому домі два строки. Його наступник, республіканець Дональд Трамп, уже обіцяв скасувати деякі реформи Барака Обами.
Інавгурація контраверсійного мільярдера Трампа відбудеться 20 січня.

Незадовго до відходу з посади Обами його адміністрація вислала з країни 35 російських дипломатів та посилила санкції проти Росії. Однак президент РФ Путін не вдався до “дзеркальних” кроків, очікуючи приходу на посаду Дональда Трампа, обрання якого Кремль лобіював під час кампанії у США 2016 року.

Читайте також:
Трамп номінував на шефа нацрозвідки 73-річного Коутса, якому заборонено в’їзд до Росії

Путін: Росія не опуститься до “кухонної” дипломатії Обами, почекаємо Трампа

Розвідка США оприлюднила доповідь про втручання Росії на користь Трампа.
Той пообіцяв посилити кібербезпеку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна