Вандалам, які осквернили могилу цадика Нахмана, загрожує до восьми років тюрми, – НПУ

Погром релігійної святині на могилі цадика Нахмана

Погром релігійної святині на могилі цадика Нахмана

В Умані на Черкащині група невідомих осіб увірвалася на могилу єврейського праведника Раббі Нахмана. Вигукуючи антисемітські образи російською мовою, вони кинули в кімнаті свинячу голову з вирізаною свастикою, пакети з червоною фарбою, використавши сльозогінний газ перед втечею. Вандали також залили червоною рідиною підлогу і стіни молитовного будинку, повідомляє ізраїльський портал Ynet.

У той момент в синагозі йшла молитва.

Керуючий синагоги рабин Ісраєль Ельхадад розповів про деталі інциденту: “Група нацистів увійшла й почала обшукувати місце події. Ми думали, що, можливо, вони хочуть помолитися, тому що іноді іноземці також приходять і моляться там. Приблизно через хвилину двоє з них увійшли з пляшками з фарбою і почали розпилювати сльозогінний газ у бік тих, хто молиться”.

“21 грудня 2016 року в м. Умань по вул. Белінського на могильному комплексі, де паломники-хасиди здійснюють релігійні обряди, виявлено голову свині та залишки речовини червоного кольору”, – зазначили з цього приводу в Генпрокуратурі.

“За фактом погрому розпочато кримінальне провадження за статтею “хуліганство”. У синагогу підкинули свинячу голову, приміщення облили фарбою”, – розповіли спершу в прес-службі обласної поліції.

Однак пізніше поліція повідомила, що справу перекваліфіковано за ч. 3 ст. 161 КК України – “порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

“Головним управлінням Національної поліції у Черкаській області створено фахову слідчо-оперативну групу, до якої увійшли досвідчені та компетентні співробітники з метою якнайшвидшого розкриття злочину”, – зазначив т.в.о. голови Нацполіції України Вадим Троян.

За вчинення таких дій передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років, зазначила прес-служба НПУ.

Під особистий контроль розслідування взяв генпрокурор Юрій Луценко.

“Генеральний прокурор Юрій Луценко дав доручення прокурору Черкаської області взяти під жорсткий прокурорський контроль процес розслідування кримінального злочину, скоєного в синагозі, яка знаходиться біля могили рабі Нахмана в Умані. У зв’язку з чим взяв під особистий контроль цей інцидент і скасував відпустку обласного прокурора. Юрій Луценко заявив про неприпустимість проявів антисемітизму та релігійної нетерпимості”, – йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

Як відомо, щорічно тисячі хасидів-паломників приїздять в Умань Черкаської області, оскільки там похований цадик Нахман, засновник хасидизму. Його могила вважається одним з найшанованіших місць для прочан-хасидів.

Читайте також:
УІНП видав різку заяву до польської влади з приводу системного нищення могил вояків УПА. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна