Офіційний Київ відреагував на резолюцію Генасамблеї ООН щодо Криму

Міністерство закордонних справ України вітає ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції про ситуацію з правами людини в окупованому Криму. Про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства, оприлюдненій увечері 19 грудня.

“В Україні щиро дякують кожній державі, яка віддала свій голос за Резолюцію ГА ООН “Стан із правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)”. Сьогодні світ дав чіткий сигнал російській окупаційній владі – винні у переслідуваннях та порушеннях прав кримчан нестимуть відповідальність. Держава-окупант має припинити свавілля та виконувати свої обов’язки згідно з міжнародним правом – забезпечити дотримання прав людини у Криму”, – скзано у відозві МЗС.

Зазначається, що цей важливий документ ООН містить чіткі формулювання щодо статусу АР Крим та міста Севастополь як частини території України, засуджує тимчасову окупацію Кримського півострова Російською Федерацією та не визнає спроби його анексії державою-окупантом.

У контексті жахливої ситуації, що склалася у сфері захисту прав людини в Криму внаслідок його окупації Росією, особливе значення МЗС надає посиланню в резолюції на Женевські конвенції від 12 серпня 1949 року, які, зокрема, передбачають гуманне поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, і захищають його права згідно з міжнародним гуманітарним правом.

“Саме тому фіксація та засудження в резолюції ГА ООН системних порушень прав людини, здійснюваних російською окупаційною владою, в т.ч. позасудових страт, викрадень, політично вмотивованих переслідувань, обмеження базових політичних прав жителів Криму, має стати важливим кроком на шляху до відстоювання прав і громадянських свобод громадян України, що опинилися в окупації”, – наголошує Михайлівська площа.

Одним із ключових елементів Резолюції є заклик забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних механізмів на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу та звітування про ситуацію відповідно до їхнього мандату, підкреслили в МЗС.

Із вітанням з приводу голосування в Генасамблеї виступив також президент Петро Порошенко.

“…Відтепер на найвищому міжнародному рівні дана Резолюція закріплює за Росією статус окупаційної влади та покладає на неї всю відповідальність за брутальне порушення прав людини на тимчасово окупованій території України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь”, – наголосив він.

Глава держави підкреслив, що це рішення Генасамблеї ООН – “надважливий знак міжнародної єдності та солідарності у той час, коли в Криму застосовуються гірші практики Радянського Союзу, включаючи методи «каральної психіатрії», показові судилища, викрадення, тортури і навіть навмисні вбивства людей, які відкрито виступають проти російської окупації української території”.

“Сьогоднішнє рішення – демонстрація широкого фронту підтримки міжнародного права та засадничих цінностей післявоєнного світоустрою. Агресор повинен відчути високу ціну за вчинені злочини на українській території”, – підкреслив президент.

Петро Порошенко наголосив: “Найефективніший та безальтернативний шлях відновити справедливість – це повна деокупація та відновлення суверенітету України над Кримським півостровом. Крим – це Україна. Ми продовжуємо боротьбу”.

Як писала “Новинарня“, 19 грудня за проект резолюції щодо прав людини в Криму, підготовлений Києвом, проголосувало 70 країн, проти – 26 (список), утримались – 77.

Перед тим, 15 листопада, український проект резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)” підтримала більшість (73 країни) в Третьому комітеті Генасамблеї ООН. Проти висловилися 23 країни, серед них Росія і Білорусь.

Після голосування Білорусі в ООН проти проекту резолюції в Третьому комітеті Україна пригрозила переглянути відносини з Мінськом.

Читайте також:
Росія продовжує пресувати кримських татар

Окупанти в Криму продовжили арешт Ахтема Чийгоза до квітня 2017 року

Окупаційна влада в Криму затримала 21 татарина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна