В ООН вперше назвали Росію державою-окупантом, а Крим – окупованим. РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

 

Український проект резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)” в Третьому комітеті Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй підтримала більшість – 73 країни.
Проти – 23, серед них Росія і Білорусь; 76 утримались. Співавторами української резолюції стала 41 держава-член ООН.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на постійне представництво України в ООН.

Зазначається, що 3-й комітет ГА ООН фокусується на тематиці прав людини.

Уперше в документах ООН Росія називається державою-окупантом, а АР Крим i Севастополь – тимчасово окупованою територією, зазначає представництво.

У документі засуджуються “обмеження прав людини, дискримінаційні заходи й практика з боку російської окупаційної влади щодо жителів тимчасово окупованого Криму, у тому числі кримських татар, а також українців і осіб, які належать до інших етнічних і релігійних груп”.

Резолюція підтверджує територіальну цілісність України, невизнання анексії Криму, закликає Росію надати безперешкодний доступ для моніторингу в Криму та містить звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини із закликом підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації в Криму.

Документ ГА ООН також засуджує примусове залучення жителів окупованого Криму до служби в російських збройних силах всупереч Женевській конвенції.

“Ухвалена резолюція стала важливим дипломатичним та політико-правовим механізмом, за допомогою якого Україна забезпечує захист прав громадян України на території тимчасово окупованого Росією Криму.
У грудні 2016 року заплановане затвердження ухваленої резолюції на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН”, – зазначили в представництві.З текстом резолюції можна ознайомитись тут.На Третьому комітеті “проти” резолюції щодо Криму голосували:
Ангола, Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Коморські Острови, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Нікарагуа, Росія, Сербія, Південна Африка, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве.

Постійне представництво України в ООН подякувало “всім, хто підтримав нас”.

Таблиця голосування:

клікніть для збільшення

клікніть для збільшення

Нагадаємо, на початку листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Нью-Йорку збирав підтримку для “кримської” резолюції ООН.

Читайте також:
Єльченко в ООН поставив дії російських окупантів в Криму в один ряд із Голокостом,
Руандою і Сребреницею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна