Завдання замміністрів з євроінтеграції – не “обаять” іноземців, а імплементувати в Україні Угоду про асоціацію з ЄС, – Геращенко

 

Заступники будь-якого міністра, які відповідають за євроінтеграцію, повинні в першу чергу займатися імплементуванням Угоди про асоціацію України з ЄС всередині держави, а не причаровувати іноземних партнерів.

На цьому наголосила у “Фейсбуці” перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Вочевидь, відповідний допис вона зробила, коментуючи призначення 24-річної Анастасії Дєєвої заступником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Це призначення викликало жваве обговорення в соцмережах та ЗМІ. Зокрема, багатьох користувачів непокоїть молодість, приваблива зовнішність, а то й стать заступниці міністра, яка має відповідати за євроінтеграційний напрямок.

Хоча Дєєва має певний досвід – до призначення в МВС вона працювала в Міністерстві закордонних справ за цивільно-правовим договором. Окрім того, вона добре знає щонайменше англійську мову, оскільки певний час жила закордоном.
За словами радника Авакова, народного депутата Антона Геращенка, Дєєва працювала з міжнародними організаціями, які допомагають Україні проводити реформу патрульної поліції.

“Першочергове завдання заступника міністра з питань євроінтеграції – не обаять іноземних партнерів, а імплементувати Угоду про асоціацію, чітко виконуючи (згідно з графіком) її розділи з адаптаціі законодавства, нормативів і тд. Тут важливо знати не лише англійську і дружити з західними фондами, а в першу чергу комунікувати з іншими міністерствами і з ВР. Контакти з іноземними партенарами дуже важливі, але ключове- розуміння внутрішніх реформ через призму Угоди”, – вважає Ірина Геращенко.

“Євроінтеграція зараз – це не так зовнішня, як важлива складова внутрішньої політики, внутрішніх реформ. Заступники міністрів з питань євроінтеграції повинні найтісніше працювати з парламентом над адаптацією законодавства і, як мінімум, прочитати Угоду про асоціацію”, – наголосила перший віце-спікер.

Вік, стать не мають жодного значення для посади. Має значення тільки одне – професійність і готовність працювати на тій чи іншій посаді, а не прикривати потім свою повну безпорадність соплями і сльозами, що заважали-не дали”, – додала Геращенко.

Вона також наголосила, що засуджує обговорення зовнішності і віку, біографії та статі посадовців і вважає, що “треба дивитися виключно на професійні і моральні якості”.

“Думаю, комітету [Верховної Ради з] євроінтеграції варто провести традиційну зустріч із заступниками міністрів з євроінтеграції (тим більше, в багатьох міністерствах відбулися зміни на цих позиціях), обговорити виконання Угоди, і в цій дискусії чітко буде видно фах і готовність чи неготовність людини обіймати цю високу посаду”, – зазначила заступниця голови ВР.

ОНОВЛЕНО. Призначення Анастасії Дєєвої заступником міністра не узгодили із профільним віце-прем’єром з питань євроатлантичної інтеграції, що порушує процедуру. Про це заявила Ірина Геращенко в іншому дописі у ФБ. Також вона прокоментувала наявність на сторінках Дєєвої в соцмережах фотознімків в оголеному вигляді.

Анастасія Дєєва

Анастасія Дєєва

“Питання не в фото – ню. Хто як хоче – той так і фотографується, і жодні фото не можуть бути підставою ані для призначень, ані для звільнень. Питання не в ханжестві, яке, як і сексизм, нам дійсно треба ще довго разом долати. Питання в порушенні процедури. Заступника міністра з питань євроінтеграції, попри процедуру, не узгодили з профільним віце-прем’єром з питань євроатлантичної інтеграції. Процедура призначення пройшла поза конкурсом. В анкеті явно вказані недостовірні дані. І це точно не сприяє ані євроінтеграції, ані командній роботі уряду”, – написала Ірина Геращенко.

У коментарях екс-керівник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк додав, що недостовірно вказані дані в анкеті – це ознака порушення ст. 366 КК України (службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей), що карається обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше було опубліковано анкету, у якій зафіксовано, що загальний досвід роботи Анастасії Дєєвої – 10 років. При тому що вік дівчини – 24 роки.

Про призначення Анастасії Дєєвої заступником глави МВС стало відомо завдяки оприлюдненому розпорядженню Кабміну №806-р від 26 жовтня 2016 року.

Згідно з її декларацією, у 2015 році Дєєва отримала 4387 грн. доходів: 4380 грн. стипендії та 7 грн. – дивідендів і відсотків. Також Дєєва задекларувала 24 373 доларів доходів, одержаних за кордоном. Дівчина жила у Стокгольмі, де, за її словами, займалася зеленими технологіями.

Читайте також:
Аваков розповів про реформи, які збирається впровадити до кінця року

Євросоюз профінансує новий проект із реформування поліції в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна