Президент Філіппін: Тепер нас троє проти всього світу – Китай, Росія і Філіппіни

 

У Державному департаменті США закликали президента Філіппін пояснити свої слова про “розлучення” з Вашингтоном.

Як сказав речник Держдепартаменту, Вашингтон буде домагатися пояснення від Родріго Дутарте, що він мав на увазі, передає “Радіо Свобода”.

Раніше в четвер 20 жовтня президент Філіппін Родріго Дутерте заявив про “розлучення” зі Сполученими Штатами Америки, давнім союзником його країни.
“Тепер Америка програла”, – сказав він під час візиту до Китаю, виступаючи перед китайськими і філіппінськими підприємцями після зустрічі з керівником Китаю Сі Цзіньпіном.

Глава КНР Сі Цзіньпін уже назвав візит філіппінського керівника визначним.

Родріго Дутерте також заявив, що може тепер поїхати до президента Росії Володимира Путіна і сказати йому, що “тепер нас троє проти всього світу – Китай, Росія і Філіппіни”.

Дутерте останнім часом уже не раз ставив під сумнів союзницькі відносини Філіппін зі США. В Білому домі досі казали, що, попри такі заяви, Маніла не зверталася з проханням про зміну статусу її відносин із Вашингтоном.

Зокрема, на початку жовтня він погрожував розірвати давню угоду його країни зі США щодо купівлі зброї і перейти на ринки зброї Китаю чи Росії й заявляв, що, якщо США відмовлять у продажу тих озброєнь, які б хотіла Маніла, то президент США Барак Обама може “йти до біса”.

На початку вересня він уже називав Обаму “сучим сином”, через що той скасував заплановану зустріч між ними. Пізніше Дутерте вибачився.

Зі схожими словами президент Філіппін уже звертався й до інших своїх міжнародних критиків. Зокрема, “сучими синами” (інший варіант перекладу – “вибл*ки”) він називав і ООН, погрожуючи вийти зі складу організації.

Родріго “Роді” Роа Дутерте (1945 р.н.) – філіппінський юрист і політик вісайського походження, президент країни з червня 2016 року.
Протягом 22 років обіймав посаду мера Давао, міста на острові Мінданао.
У часи мерства Дутерте, прозваного “Катом”, неодноразово критикували правозахисні організації, включаючи Amnesty International, за підтримку страт злочинців без суду і слідства, які чинились “ескадронами смерті Давао”.
З початку президентства Дутерте вдався до жорстких методів у боротьбі з наркоторгівлею. У вересні 2016 року було оприлюднено дані про те, що на Філіппінах вже вбито 2400 наркоторговців.

Філіппіни були колонією США в 1899–1940 роках. Угоду про розширену співпрацю в оборонній сфері між США і Філіппінами (EDCA) було підписано 1951 року, а потім пролонговано 1999-го. Влітку цього року законність і легітимність документа підтвердив Верховний суд Філіппін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.