МЗС України: Звіт Спільної слідчої групи щодо MH17 – крок до міжнародного трибуналу над РФ

 

Попередні результати кримінального розслідування Спільної слідчої групи (JIT) з приводу катастрофи рейсу МН 17, оприлюднені 28 вересня в Голландії, підтвердили висновки технічного звіту, який було оприлюднено у жовтні минулого року радою з безпеки на транспорті Королівства Нідерланди. А саме – падіння літака було спричинено вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеній зенітно-ракетним комплексом “Бук”.
Про це йдеться в заяві МЗС України за підсумками офіційного звіту голландських слідчих.

При цьому, у ході кримінального розслідування було розглянуто й відкинуто всі інші можливі версії причини цієї жахливої трагедії. Цим покладено край усім спробам РФ дискредитувати діяльність міжнародної слідчої групи та результати розслідування через поширення спотвореної або сфабрикованої інформації.

Новий і вкрай важливий елемент сьогоднішньої доповіді – інформація про маршрут, яким зброя потрапила з Росії на територію України та була вивезена у зворотному напрямку через контрольовану лише росіянами та їхніми бойовиками ділянку українсько-російського кордону”, – наголошується в заяві.

“Це ще раз вказує на безпосередню причетність держави-агресора до збиття літака”, – підкреслює Міністерство закордонних справ України.

Розслідування щодо конкретних підозрюваних, ланцюга підпорядкованості та передачі команд наразі триває з тим, щоб вже найближчим часом передати справу на розгляд належної судової інстанції, зазначили у відомстві.

“Оприлюднення цієї інформації є важливою віхою на шляху до нашої спільної кінцевої мети – притягнення до відповідальності усіх винних у збитті літака. Це наш моральний обов’язок перед 298 загиблими, їхніми родичами та близькими”, – сказано в заяві.

“Звичайно, найефективнішим було б створити міжнародний трибунал під егідою РБ ООН. Попри широку міжнародну підтримку цієї ідеї, Росія стала свого часу єдиною країною, яка ветувала резолюцію РБ ООН про створення такого трибуналу. У зв’язку з цим держави, слідчі органи яких беруть участь у розслідуванні, продовжують роботу щодо визначення механізму притягнення винних у катастрофі до відповідальності”, – мовиться у відозві МЗС.

Зазначається, що Україна разом з чотирма іншими заінтересованими країнами й надалі продовжить надавати всебічну підтримку Спільній слідчій групі та робитиме усе можливе для сприяння кримінальному розслідуванню.
Для його успішного завершення потрібна подальша підтримка міжнародної спільноти та співпраця з боку країн, як це передбачено резолюцією Ради Безпеки ООН 2166 (2014);

“Ми закликаємо усі країни активно співпрацювати в рамках кримінального розслідування. Очікуємо, що і Росія, під тиском міжнародного співтовариства, нарешті почне виконувати резолюцію Ради Безпеки ООН 2166 та свої міжнародні зобов’язання”, – констатували в МЗС.

ОНОВЛЕНО. Президент Петро Порошенко заявляє, що результати попереднього розслідування Міжнародної слідчої групи щодо збиття літака Малайзійських авіаліній МН-17 надали беззаперечні докази причетності до теракту Росії та її бойовиків.
Про це Порошенко сказав на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, присвяченому оборонному бюджету, повідомляє прес-служба президента.

“Сьогодні у цій справі Міжнародною слідчою групою поставлена крапка – вони підтверджують, що падіння літака було спричинене вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеної російським зенітно-ракетним комплексом “Бук”, – заявив Порошенко.

“Доведено, що “Бук”-вбивця потрапив на нашу територію з території Російської Федерації. Після злочину, коли терористи намагалися сховати свої сліди, цей “БУК” був терміново вивезений за українсько-російський кордон”, – сказав глава держави.

За словами Порошенка, “є всі тверді докази того, хто скоїв цей страшний злочин і хто несе повну відповідальність за цю терористичну атаку”.

Петро Порошенко висловив переконання, що для успішного завершення розслідування потрібна підтримка міжнародної спільноти та співпраця з боку всіх зацікавлених країн.

При цьому він висловив сподівання що будуть названі і прізвища тих, хто скоїв цей злочин і тих, хто віддавав наказ.

Нагадаємо, літак “Боїнг-777” компанії Malaysian Airlines, що здійснював рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, 17 липня 2014 року був збитий над територією Донецької області. На борту перебували 298 осіб, всі вони загинули. Різні незалежні розслідувачі довели, що причиною катастрофи став постріл бойовиків “ДНР” із зенітно-ракетного комплексу “Бук” 53-ї бригади збройних сил Росії. Визначено навіть його номер.

Росія наполягає на своїй непричетності до трагедії. Водночас слідчі JIT заявили, що з РФ не відповідали на запити міжнародної слідчої групи.

Читайте також:
Офіційно: “Боїнг” на Донбасі збили російським “Буком” із території бойовиків

За що отримав Георгіївський хрест російський офіцер із підрозділу,
який, імовірно, збив Боїнг MH17

У Нідерландах оприлюднили нові документи щодо збитого “Боїнга” на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна