У НАЗК заявили про успішний запуск е-декларування. Хоча є питання з браузерами

 

Голова Національної агенції з питань запобігання корупції Наталія Корчак констатувала успішний запуск системи електронного декларування активів держчиновників, починаючи з опівночі 1 вересня.

“Система була запущена в 00:00. Вона вдосконалена в частині перевірки цифрового підпису всіх акредитованих центрів сертифікації ключів, розширено бібліотеку користування центру сертифікації ключів, скориговані інтерфейси реєстру. Це лише частинка того, що було вдосконалено в системі е-декларування”, – цитує Корчак сайт 112.ua.

За словами голови НАЗК, електронні декларації можуть подавати вже всі чиновники.

“Для заповнення декларації відводиться 60 днів. Протягом цього часу чиновники повинні заповнити та подати декларації. Спочатку подаються декларації осіб, які займають особливо відповідальне становище, а з 1 січня наступного року подати декларації мають всі особи, на яких поширюється закон “Про запобігання корупції”, – підкреслила голова агенції.

При цьому, за даними ЗМІ, станом на сьому годину ранку система е-декларування була доступна не для всіх користувачів.
Кнопка “задекларуй” доступна на сайті Національного агентства із запобіганню корупції, але деякі браузери не дозволяли перейти до форми декларування, попереджаючи про проблеми з безпекою через можливу спробу викрадення персональних даних.
На частині браузерів, зокрема Chrome, вхід в систему можливий.
Також знайдено один зі шляхів, який дозволяє уникнути конфлікту сертифікатів та перейти до форми подання декларацій у браузері Chrome, повідомила “Європейська правда”: для цього необхідно набрати в адресному рядку chrome://net-internals/#hsts та видалити домен portal.nazk.gov.ua.

Як повідомляла Новинарня, 15 серпня голова НАЗК Наталія Корчак заявила, що в Україні рівно о 00:00 офіційно стартувала система електронного декларування активів держчиновників, як і було передбачено. За кошти ПРООН її розробили спеціалісти обраного на тендері ТОВ “Міранда”.
Але ця система запрацювала без передбаченої законом сертифікації.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв’язок. Однак у цій службі заявили про проблеми з програмним забезпеченням системи е-декларування.

У свою чергу, правозахисники й громадські активісти наголосили, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Затримка в роботі системи електронного декларування була названа перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Члени Національного агентства з запобігання корупції ухвалили рішення про запуск повноцінної системи е-декларування з 1 вересня 2016 року.
Недопрацювання “Міранди” доручили виправити Держспецзв’язку.

Починаючи з моменту запуску системи, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Читайте також:
Порошенко нагадав, що для введення “безвізу” потрібно до 00:00 запустити е-декларування

Гройсман пригрозив всім причетним до зриву е-декларування та дав часу до 1 вересня

Міністр інфраструктури назвав “ганьбою” е-декларування без сертифікату
й готовий подати звіт повторно

Хакери Геращенка “зламали” систему е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна