Система е-декларування офіційно запустилася, хоча й несертифікована

 

У 0 годин 00 хвилин 15 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції запустило систему електронного декларування активів держчиновників. Про це голова НАЗК Наталія Корчак повідомила на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Ну що ж дорогі друзі, як бачите, без політики і без істерики, рівно о 00:00 ми вчасно запустили електронне декларування. Система працює, тепер розробникам потрібно сконцентруватися на усуненні недоліків і отримати сертифікацію”, – написала вона.

Як повідомляла “Європейська правда”, на засіданні НАЗК 14 серпня Наталія Корчак без голосування заявила про категоричну відмову переглядати рішення про запуск системи в 00:00 15 серпня без сертифікації.
Також Нацагенція ухвалила заяву, якою поклала всію відповідальність за проблеми, які виникли в процесі атестації, на розробника програмного забезпечення, ТОВ “Міранда”.

Один з членів НАЗК, Руслан Рябошапка, заявив про свідоме порушення законодавства з питання захисту даних з боку НАЗК та про своє відмежування від цієї заяви.

Як відомо, Держспецзв’язоку не надав атестат відповідності системі захисту інформації для електронного декларування.

Організація “Transparency International Україна” назвала рішення НАЗК про запуск системи електронних декларацій без сертифікації Держспецзв’язку “дозволом на приховування реальних доходів”.
Дані, внесені в систему до отримання сертифікації, не зможуть стати доказом у суді у справах про корупцію.

Читайте також:
Головний винуватець зриву е-декларування – Турчинов, Порошенко теж причетний, – ЗМІ

Член НАЗК повідомляє про саботаж запровадження системи е-декларування чиновників. Гройсман відреагував

Починаючи з моменту запуску системи, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Раніше повідомлялося про спроби НАЗК відстрочити початок е-декларування для вищих чиновників.

12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій нібито через недостатню його захищеність від хакерів.

Перед тим президент Петро Порошенко оприлюднив відкрите звернення до “всіх, від кого залежить вчасний старт електронного декларування”, в якому виключив можливість перенесення запуску системи на пізніші терміни.

Як відомо, затримка в роботі системи електронного декларування є перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.
Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

Антикорупційна група “Реанімаційного пакету реформ” вважає ненадання системі електронного декларування атестату КСЗІ політичним рішенням, спрямованим на  блокування повноцінного запуску системи та застосування кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Читайте також:
Е-декларування можуть запустити в режимі, що зробить держчиновників безкарними, – РПР

Якби е-декларування запрацювало, слідчий ГПУ Сус міг би загриміти за ґрати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна