Замість пам’ятника Леніну навпроти Бессарабки відкрили інсталяцію. ВІДЕО

 

На місці поваленого пам’ятника Леніну на бульварі Шевченка в Києві 9 липня презентували інсталяцію мексиканської художниці Синтії Гутьєррес. Організаторами акції став фонд “Ізоляція”.

Суть інсталяції під назвою “Населяючи тіні” полягає в тому, що будь-хто може піднятися сходами на порожній постамент і спуститися на інший бік.

“Щоб розмірковувати про минуле, потрібно «оселитися» в його тінях, самим стати новими рухливими статуями і таким чином відкрити новий горизонт. Отже, тимчасовий пам’ятник, вбудований у залишки старого монументу, апелює не стільки до зведеної конструкції, скільки до людей, які його створюють своїми рухами, своєю присутністю, ідеями. “Населяючи тіні” – це свого роду пам’ятник в процесі будівництва, де кожен є частиною ідентичності, яка змінюється з плином часу і з людьми”, – ідеться в поясненні на сайті “Ізоляції”.

Мистецька інтервенція Синтії Гутьєррес триватиме тиждень.

“Важливо, щоб ця інсталяція була тимчасовою. Щоб вона не нав’язувала якусь ідеологію, а давала можливість просто зупинитися на секунду, аби зрозуміти, що ми робимо із своїм минулим та яким ми бачимо своє майбутнє”, – розповіла в коментарі “Громадському” куратор проекту “Суспільна угода” від фонду “Ізоляція” Катерина Філюк.

За її словами, перед тим, як обрати ідею Синтії Гутьєррес, організатори оголосили відкритий конкурс та отримали 21 заявку, серед яких були проекти українських та закордонних художників.

Як відомо, пам’ятник більшовицькому вождеві Володимиру Леніну скинули з п’єдесталу під час Революції Гідності 8 грудня 2013 року й розбили. Відтоді навпроти Бессарабського ринку лишається порожній постамент зі старим написом “Ленін”, різними графіті та ін.

Читайте також:
В окупованій Макіївці завалили Леніна

Найбільшого в Україні запорізького Леніна зняли й завезли у водоканал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна