Найбільшого в Україні запорізького Леніна зняли й завезли у водоканал

 

У Запоріжжі сьогодні, 17 березня, після 29 годин від початку демонтажу таки зняли найбільший в Україні пам’ятник Володимиру Леніну.

Готуватися до демонтажу Леніна почали ще в суботу, 12 березня. Тоді монумент обнесли риштуванням, пише місцевий сайт 061.ua.
Безпосередньо сам демонтаж за допомогою кранів стартував уранці у вівторок, 16 березня. Зняли його з п’єдесталу наступного дня о 13:30.

Це був останній пам’ятник Леніну в обласних центрах України на підконтрольній території.
Після Запоріжжя на черзі втілення вимог закону про декомунізацію залишилися тільки Донецьк, Луганськ, Сімферополь та Севастополь.

Монумент знімали за допомогою спеціальної техніки, пасів та тросів, тож він залишився неушкодженим.
Статую повезли на територію запорізького водоканалу, де він перебуватиме найближчим часом.

Демонтаж статуї Леніна в Запоріжжі

Демонтаж статуї Леніна в Запоріжжі

Провести Леніна “в останній путь” зібралися сотні городян, які масово фотографували його та робили селфі на тлі поваленого вождя.

Загалом демонтаж пам’ятника пройшов спокійно. Хоча вчора біля огородженої статуї на площі Запорізькій виявили пляшку з “коктейлем Молотова”. А сьогодні вранці біля монумента поліція затримала екс-депутата міськради Юрія Петровського. Прибічник комуністичних ідей, роздавав листівки разом із іншими прихильниками вождя.
Поліція затримала Петровського і супроводила його до Дніпровського райвідділку.

Крім фігури Леніна, монумент включав фігури робітників і колгоспників на нижньому рівні – на зразок монумента Жовтневої революції, який до 1991 року стояв на центральній площі Києва.

Статуя запорізького Леніна виготовлена з бронзи, постамент – з рожевого граніту, його вартість оцінюють у мільйони гривень.
Загальна висота пам’ятника з постаментом – 19,8 м. Це був найбільший пам’ятник Леніну в Україні. Він простояв у Запоріжжі з 1964 року.

Читайте також:
Полтава – єдиний обласний центр, який ще не починав декомунізацію

УІНП: Пам’ятник Щорсу в Києві однозначно слід демонтувати, що б там не казав Кличко

Влада Дніпра обіцяє поремонтувати звалений пам’ятник Петровському для музею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна