Верховний Суд готує подання до КС щодо зміни нового закону про судоустрій

 

Верховний Суд України готує подання до Конституційного Суду щодо деяких норм закону про судоустрій і статус суддів та внесе його після набрання чинності цього закону.
Про це заявив голова Верховного Суду Ярослав Романюк на брифінгу в п’ятницю, 1 липня.

“Так, ми будемо готувати конституційне подання. Ми вже приступили до цієї роботи і вже готуємо конституційне подання”, – сказав голова ВСУ.

Романюк нагадав, що предметом ревізії щодо відповідності Основному закону може бути тільки чинний закон, а цей ще не набув чинності.
Крім того, голова Верховного Суду пояснив, що давати оцінку відповідності закону Конституції треба після набуття чинності змін до Конституції в частині правосуддя, з якими пов’язаний даний закон.

Романюк каже, що конституційний статус Верховного Суду не змінився згідно прийнятим змінам до Конституції.
“Він як був, так і залишається найвищим судовим установою нашої держави. Тому такі зміни до Конституції не можуть бути підставою для прийняття на рівні закону рішення про наявність правових підстав для ліквідації Верховного Суду. На нашу думку, це не є ліквідацією по суті, а це реорганізація”, – сказав він.

Разом з тим він припустив, що законодавець може виправити таке упущення і змінити в законі про судоустрій і статус суддів та при заміні терміну “ліквідація” на “організацію”.

Крім іншого, Ярослав Романюк має намір брати участь в конкурсі на посаду судді в новому Верховному Суді.

“Так, я маю намір піти на конкурс… Нехай перевірять і рівень моєї кваліфікації, і доброчесності”, – сказав він.

При цьому Романюк прогнозує, що деякі діючі судді ВСУ захочуть піти у відставку, оскільки нова редакція закону “Про правосуддя і статус суддів” передбачає хороше грошове забезпечення суддів на пенсії.

Як відомо, 2 червня Верховна Рада остаточно затвердила закон про внесення зміни до Конституції щодо правосуддя та прийняла нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, який має імплементувати конституційні зміни.
Ним ліквідовано Вищий спеціальний суд, Вищий господарський суд і Вищий адміністративний суд, а також передбачено створення Вищого антикорупційного суду, Вищого суду з питань інтелектуальної власності й місцевих окружних судів замість районних.

Крім того, цим законом збільшено посадовий оклад суддів Верховного суду з 13 до 75 мінімальних заробітних плат з 1 січня 2017 року.

Читайте також:
Через місяць після ухвалення президент підписав зміни до Конституції в частині правосуддя

Зміна правосуддя: як Рада схвалила “головну реформу часів незалежності”

Адвокат Майдану Маселко: Судову реформу треба ухвалювати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна