Скандал серед адвокатів Савченко: Новіков написав про “вишивату”, Полозов і Фейгін заявили, що давно з ним не працюють

Захист Надії Савченко в Росії останні півроку не співпрацював із адвокатом Іллею Новіковим через порушення ним домовленостей.

Про це заявив адвокат Микола Полозов у своєму “Твіттері”, повідомляє “Українська правда”.

“Із адвокатом Новіковим я й Фейгін не працюємо з грудня минулого року. Була угода з Надею, до кінця справи про це не говорити. Тепер можна”, – повідомив він.

За словами Полозова, Новіков “просився у справу – його взяли в команду”.

“У якийсь момент, порушуючи домовленості, він перестав працювати в команді. Став вести свою гру”, – стверджує адвокат.

“Так званий «закон Савченко» просував саме він, всупереч нашій домовленості про невтручання в українську політику й законотворчість.
Зараз він намагається нав’язати Україні закон про присяжних засідателів. Це в той час, як у РФ знищують цей інститут як такий”, – заявив Полозов.

Він також додав, що “про демарш Новікова одразу стало відомо владі РФ. Пропагандистам дали команду робити міф «тільки один працює, інші піаряться»“.

“Звільнення Надії – робота великої команди, більша частина роботи якої була зроблена в Україні й за межами РФ. Адвокати в Росії мають займатися захистом осіб у РФ і на територіях, контрольованих владою РФ, а не втручатися у внутрішні справи України”, – заявив Полозов.

“Тому прошу не асоціювати мене й мого колегу Марка Фейгіна з адвокатом Новіковим. Бог знає, що він ще наговорить і вчинить”, – додав він.

Сам Марк Фейгін, який також був адвокатом Савченко, у своєму “Твіттері” написав:

“До вчорашньої дискусії в ФБ: ще раз прошу українських френдів не пов’язувати ні мене, ні Миколу Полозова з адвокатом Новіковим. Причому, давно”.

Читайте також:
ГПУ: “Закон Савченко” випустив на волю 6 тисяч осіб, засуджених за важкі злочини

Скандал навколо Іллі Новікова, який Фейгін має на увазі під “дискусією у Фейсбуці”, виник напередодні, 7 червня. Його спричинив сам Новіков, який, коментуючи реакцію на заяву Надії Савченко про готовність вести переговори з ватажками “ДНР/ЛНР” Захарченком і Плотницьким, написав:

“Чуваки, якщо ви остаточно розучилися читати далі заголовку і слухати до кінця фрази, то не відкидайте так різко ідею помиритися із Захарченкою. Це конкретно для вас не найгірший варіант. Вам насправді з Путіним буде значно зручніше і зрозуміліше. А йому з вами.
Це про сьогоднішній вибух вишивати, так”,

Частина коментаторів у соцмережах сприйняла цей пост із обуренням, припустивши, що Новіков “нарешті розкрився як кремлівський агент”. Інші висловлювали сподівання, що акаунт адвоката був зламаний хакерами.

Втім таке припущення спростував сам Новіков, який згодом оновив пост, пояснивши, що мав на увазі.

“Мені прикро бачити, як люди по мій бік окопів поводяться, як вата (…). Не можна вестися на заголовок, не вчитавшись, коментувати, не вникаючи. Людині дані мізки, ними треба користуватися, в тому числі й для цього. Хто не користується, той неминуче дрейфує в обійми “ДНР” і Путіна, подобається вам це чи ні. Тому що, с*ка, у Путіна дуже добре вміють працювати з тими, хто реагує на автоматі, не включаючи голову”, – написав Новіков.

“Щодо того, чи корисні переговори із Захарченком і Плотницьким. Людей із підвалів витягати треба, і просто зараз”, – наголосив адвокат.

Він також запевнив, що за два роки, впродовж яких працював над справою Савченко та інших ув’язнених у Росії українців, “обрав у цій війні сторону українців”.

“Це не диванні війська, я живу і працюю в Росії”, – наголосив Новіков, додавши, що мережа wifi, яку роздає його телефон, “як і раніше, називається Putinhujlo”.


Сама Надія Савченко, яку запитали про розбіжності між її адвокатами на прес-конференції сьогодні, 8 червня, зазначила, що має намір напрацювати спільно з Іллею Новіковим пропозиції щодо судової реформи.

“Ми будемо працювати з Новіковим по судовій реформі в Україні. Я вважаю її неготовою і сирою, і вважаю, що потрібно вносити повні зміни”, – сказала народна депутатка.

Водночас із Полозовим та Фейгіним Савченко співпрацюватиме в питанні звільнення українських політичних в’язнів в Росії і в анексованому Криму.

Інша діяльність адвокатів мене не цікавить, це їхня особиста справа“, – наголосила Надія.

Нагадамо, українську військовослужбовицю, льотчицю й народного депутата Надію Савченко, яку незаконно утримували в російській в’язниці майже два роки, 25 травня було звільнено в обмін на двох заарештованих в Україні ГРУшників.

На прес-конференції, яку Савченко дала в Києві після звільнення, 26 травня, поряд із нею виступали тільки Фейгін і Полозов, хоча раніше Новіков також активно коментував хід справи як її адвокат.

В Україні Ілля Новіков користувався повагою ще й за те, що за цей час дуже добре вивчив українську мову, якою часто спілкується з представниками наших ЗМІ.

Читайте також:
Савченко побачила на Донбасі російські війська
й порадила здоровим учасникам АТО відмовитися від пільг

В МВС та СБУ прокоментували ідею Савченко про прямі переговори
з ватажками “ДНР/ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна