Сили Савченко на межі. Вона закликає Порошенка діяти більш рішуче

 

Російські лікарі заявили, що серце Надії Савченко може будь-якої секунди зупинитися. Про це повідомила її сестра Віра Савченко в ефірі телеканалу “112 Україна“.

Віра також опублікувала у “Фейсбуці” записку, яку передала їй Надія.

“Там вона пише, що їй знову почали погрожувати примусово годувати, не допомогло. Зараз із нею торгуються, кажуть, що в неї дуже погані аналізи і в такому вигляді вони її українським лікарям не покажуть.
Будь-якої секунди серце може зупинитись, бо серцевий клапан може забити тромб. Серцю важко як мотору качати таку смолу (кров густа через те, що не вистачає рідини в крові). Їй сказали, що треба ставити крапельницю, бо ніяких українських лікарів не буде”, – розповіла сестра засудженої в Росії української військовослужбовиці.

У своїй записці Надія наголошує, що не вірить словам російських лікарів, оскільки аж так погано себе не почуває. Проте на крапельницю погодилася. “На це я погодилася і це стане перепусткою для консулів України, яких вже тиждень до мене не пускають, і для українських лікарів”, – написала вона.

При цьому Савченко зазначила, що вважає такі заяви російських лікарів “торгами”. На її думку, російська влада хоче тримати в таємниці від міжнародної спільноти її реальний стан здоров’я.

За словами адвоката українки Миколи Полозова, Надія має поганий вигляд.

“Зустрівся з Надією Савченко в СІЗО. Худа, з чорними колами під очима. Вага трохи менше, ніж 60 кг. Каже, вчора виглядала ще гірше. У п’ятницю дозволила взяти аналіз крові”, – написав Полозов у “Фейсбуці”.

Він також повідомив, що представники російської пенітенціарної системи вмовляли Надію вмовляли погодитися на госпіталізацію.

“Після цього почалися “танці з бубнами” з боку адміністрації. Спочатку приходив начальник СІЗО і попередив, що до неї можуть почати застосовувати заходи примусового виведення з голодування. Потім із Москви спеціально прилетіла головна у ФСВП (Федеральна служба виконання покарань. – “Н”) із медичної частини, прізвище Надія не запам’ятала, ім’я та по батькові – Ірина Іванівна. Всі разом вони почали вмовляти Надію на госпіталізацію.
Від госпіталізації Савченко відмовилася, погодилася на введення їй глюкози та натрію хлориду внутрівенно”, – зазначив Полозов.

Припиняти сухе голодування Надія відмовляється.

“Вона розуміє, що внутрішньовенна підтримка довго тривати не зможе – вени просто “згоряють”, але починати пити воду і приймати їжу вона поки не збирається”, – написав адвокат.

За словами Полозова, Савченко дуже чекає допуску до неї незалежної комісії українських або німецьких лікарів, але поки що жодної позитивної інформації щодо цього немає.

Окремо Надія звернулася до тих, хто її підтримує, пише адвокат.

“Вона знає, що 14 квітня відбудеться пряма лінія з президентом [Росії Володимиром] Путіним, і просить ЗМІ поставити одне питання. Не “видадуть-не видадуть”, а конкретно КОЛИ президент Путін збирається повернути її додому в Україну”, – повідомив Полозов.

Звернулася Надія й до президента України, запропонувавши Петру Порошенку діяти більш рішуче у переговорах про її звільнення. На думку українки, її звільнення може започаткувати процес звільнення інших українських політв’язнів у РФ.

“Коли вода повністю заповнює греблю, сказала Надія, в цей момент одна-єдина крапля може прорвати. Вона і є та сама крапля. Після її звільнення почнеться ланцюгова реакція, яка приведе до звільнення інших українських політв’язнів у Росії”, – передав слова Савченко її адвокат.

При цьому сил у Надії залишилося зовсім небагато. “Домовилися, що вона спробує протриматися до четверга, коли ми знову приїдемо. Далі буде видно”, – зазначив адвокат.

Нагадаємо, сухе голодування Надії Савченко в Новочеркаському СІЗО триває з 6 квітня – наступного дня після того, як набув чинності вирок українській військовій (22 роки позбавлення волі).

Раніше інший її адвокат, Марк Фейгін, повідомив, що Кремль намагається переконати, нібито ніякого сухого голодування незаконно засуджена українка не оголошувала і не дотримується.

Читайте також:
Порошенко з Японії зміг поспілкуватися з Надією Савченко

“Історія полону Надії Савченко” стала окремим сайтом

Реакція на вирок Савченко ЄС, США, ООН та інших міжнародних інституцій

Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

Бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинуватило Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагали засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечувала й оголошувала голодування.
Під час ув’язнення, восени 2014 року, Надія стала народним депутатом за списком ВО “Батьківщина”.
Під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ бранка впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування. Росія не допустила до Савченко українських лікарів. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою поведінкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі, інші міжнародні організації, держави й відомі особи.
10 березня після звернення президента й масових акцій на підтримку Надії в Україні та світі Савченко почала пити воду, а невдовзі – приймати вітамінні суміші.
22 березня суд оголосив вирок Надії Савченко: 22 роки позбавлення волі й штраф 30 тис. рублів.
6 квітня вона оголосила безстрокове сухе голодування з вимогою звільнення й повернення в Україну – “мертвою або живою”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна