ЄС: Відставка Шокіна – новий старт прокуратури. Сакварелідзе йде в громадський сектор

 

Новий генеральний прокурор повинен забезпечити незалежність Генеральної прокуратури України від політичного впливу та тиску. Про це йдеться в заяві посла ЄС Яна Томбінського, розповсюдженій представництвом ЄС в Україні.

“Я відзначив, що сьогодні Верховна Рада прийняла відставку генерального прокурора. Це рішення створює можливість нового старту в Генпрокуратурі” – йдеться у заяві.

Ян Томбінський висловив сподівання, що наступник Шокіна гарантуватиме незалежність ГПУ від політичного впливу й тиску і що Генпрокуратура користуватиметься громадською довірою.

“Робота Генеральної прокуратури є також невід’ємною частиною для повної інституційної модернізації України, а також для впровадження Угоди про асоціацію”, – нагадав Томбінський.

При цьому посол ЄС висловив стурбованість з приводу розслідування ГПУ діяльності “Центру протидії корупції” – “шанованої неурядової організації, яка веде велику роботу щодо боротьби з корупцією в Україні”.
Дії ГПУ викликають підозри щодо тиску на незалежних експертів, які є критичними до Генпрокуратури. ЄС та інші партнери України будуть уважно стежити за всіма подіями в цій сфері”, – підкреслив посол Євросоюзу.

Уже колишній заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе на брифінгу в Українському кризовому медіацентрі заявив, що така атака на нього і його команду свідчить про те, що владі не потрібні справжні реформи в Україні.

Говорячи про причини свого звільнення з формулюванням про те, що він порушив “прокурорську етику”, екс-заступник генпрокурора визнав, що дійсно порушив етику, але “лише ту, яка полягає в корупції та круговій поруці”.

Давид Сакварелідзе зазначив, що два дні тому мав зустріч із президентом Порошенком, на якій заявив, що сам звільнятися не збирається. Сьогодні Сакварелідзе, за його словами, мав ще одну зустріч із президентом, на якій той заявив, що таке рішення Шокін з ним не узгоджував.

Втім на думку присутнього на брифінгу голови “Демальянсу” Василя Гацька, саме Петро Порошенко прийняв рішення про звільнення Сакварелідзе. Головна мета – скоротити кількість номінантів на призначення на посаду нового генерального прокурора, вважає активіст.

Як зазначив колишній заступник генпрокурора Віталій Касько, наразі ми маємо реванш та помсту проти усіх людей, які хотіли щось змінити у прокуратурі. “Питання у всіх слідчих та прокурорів, які нам повірили та розпочали реформи. Що на них чекає? Кримінальні провадження, шантаж та погрози щодо їх родин”, – заявив він.
За словами Каська, проти нього зараз порушили п’ять кримінальних справ.
“Справа реформування – справ честі. Ми не маємо право полишати нашу роботу”, – додав Віталій Касько.

Давид Сакварелідзе оголосив, що залишається в Україні й надалі займатиметься громадською діяльністю.

“Хочу заявити, що це тільки початок особисто моєї громадської діяльності і продовження боротьби за справедливість разом з братами-українцями”, – сказав він на брифінгу.

Читайте також:
Війни прокурорів. Ставленика Сакварелідзе затримали на хабарі $5 тис.

Прокурорський клінч: влада не в змозі зберегти Шокіна,
майдан – привести свого ставленика

Нагадаємо, сьогодні вранці на той момент ще чинний генпрокурор України Віктор Шокін звільнив з прокуратури Давида Сакварелідзе – заступника генпрокурора й прокурора Одеської області. Верховна Рада дала згоду на звільнення Шокіна.
Перед тим до відставки Шокіна неодноразово закликав Сакварелідзе, називаючи його “адвокатом діамантових прокурорів”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна