Зарплати “ДНР”: від 1350 грн. у вчителя до 5700 грн. – у рядового бойовика

Життя на непідконтрольних територіях Донбасу стабілізувалося. З припиненням масованих військових дій загальна ситуація покращилася, але не можна сказати, що становище пересічної людини наблизилося хоча б до довоєнного рівня – такий висновок робить журналістка сайту 112.ua Інна Безсонова, яка дослідила тему зарплат, пенсій і соціальних допомог в “ДНР”.

Соціальний “захист”

Пенсії і соціальна допомога в ОРДО виплачуються щомісяця, причому їхній розмір на окупованій території не на багато відрізняється від вільної території.

Так, згідно з даними “Пенсійного фонду ДНР”, у лютому на виплати понад 650 тисячам пенсіонерів було виділено 2,6 млрд руб., тобто середня пенсія склала 4000 руб. Це відповідає 1520 гривень, якщо виходити з того, що в обмінних пунктах “ДНР” 1 рубль дорівнює 0,38 гривні. (Для зручності сприйняття наступні цифри також будемо приводити в перерахунку на гривню за цим курсом.)

При цьому в підконтрольній Україні частині Донецької області середня пенсія – 1960 грн.

Мінімальна ж пенсія в “ДНР” становить 755 грн, а на вільній території України – зараз 1074 грн (з травня заявлено збільшення до 1130 грн, з грудня – до 1208 грн).

Читайте також:
Лише на зарплати й пенсії “ДНР/ЛНР” Росія шле понад 1 млрд. євро щороку.
Це більше бюджету Вірменії – розслідування Bild

Якщо говорити про соціальні допомоги, то в 2016 році їхній порівняльний рівень виглядає наступним чином:

соціальні допомоги в ДНР

В Україні з 2016 року частина соціальної допомоги залежить від доходу сім’ї. Наприклад, одинока мати, яка виховує десятирічну дитину і заробляє 3500 грн, вже не має права на допомогу. У “ДНР” же допомогу нараховують по-старому. Але якщо людина не прийшла у своє відділення “Центрального республіканського банку ДНР” за отриманням допомоги протягом двох місяців, то виплати припиняються і поновлюються через місяць з моменту подання чергової заяви. Попередня ж заборгованість у цьому випадку не виплачується.

Причому, як зазначається в указі “глави ДНР” Олександра Захарченко, “допомога, недоотримана у зв’язку зі смертю особи, на яку вона була призначена, не виплачується”.

Читайте також:
У соцмережах висміяли “паспорти ДНР”, які не визнає навіть Росія

Такі ж обмеження стосуються і пенсій. Причому, з лютого 2016 року пенсії нараховуються на банківські картки “ЦРЛ”, але і в цьому випадку – якщо не зняв пенсію протягом двох місяців, вона повертається в бюджет. 

“Допомогу на дитину отримую кожен місяць, але мені цих 1720 рублів вистачає лише на дві пачки памперсів. Синочкові півтора року, йому вже потрібні памперси “четвірка”, а вони у нас від 800 до 1500 рублів залежно від фірми та якості відповідно. Взимку опалення було слабке, в квартирі прохолодно – без памперсів нікуди. Але чоловік працює, батьки допомагають. Виручає дитяча допомога від Ахметова, подали заявку ще на російську гумдопомогу – ось протягом пари місяців повинні розглянути наші документи (перепаде нам чи ні). Але якщо ахметівська допомога видається кожен місяць вже 1,5 року, то російська – разова, і її проблематично оформити. На повторне отримання російської допомоги потрібно знову подавати документи, але жінка в гумкомісії райради відразу сказала, що вдруге отримують не раніше, ніж через 4-5 місяців. Ну, подивимося. Якось виживати треба”, – поділилася молода мама Олеся Тимофєєва з Донецька.

Так, умови виживання малозабезпечених верств населення “не цукор” по обидва боки лінії зіткнення. А в “ДНР” вони збільшуються за рахунок всім відомим факторів: продовженням воєнних дій, високими цінами, меншим асортиментом якісних товарів, неможливістю кредитування та основне – відсутністю роботи з гідною заробітною платнею.

каса ДНР

Зарплати щоб вижити

Щоб прожити не в задоволення, а саме “зводити кінці з кінцями”, у містах “ДНР” на одну дорослу людину потрібно мати дохід мінімум 3000 грн (7950 руб.), з них до 60-70% витрат припадає на продукти харчування. Тобто середньостатистичній сім’ї (мати, батько та дитина) потрібно заробляти від 7500 грн.

Але в тому ж Донецьку працюють VIP-бутіки, магазини з продажу виробів з шкіри та хутра, відкриваються автосалони, на дорогах міста – серйозні іномарки, є попит на закордонні вояжі від турагентств, вечорами заповнені дорогі ресторани, нічні клуби зазивають афішами на нові стрип-шоу…

Очевидно, що цей попит визначають наявні тут люди з високими доходами. Найбільш вигідними сферами бізнесу на окупованій території є контрабанда, торгівля паливно-мастильними матеріалами і продуктами харчування, СТО, вантажні та пасажирські перевезення в Україну та Росію, отримання готівки та поповнення банківських карт тощо.

Високі за місцевими мірками (до 12-15 тис. грн) заробітні плати чиновників окупаційних “міністерств і відомств”, працівників “правоохоронних органів”, “суддів” та іншої еліти.

Читайте також:
У “ДНР” суди почали виносити смертні вироки

Розмір реальної навіть середньої заробітної плати в “ДНР” не розголошується (на період військових дій статистика подібного роду, як і дані бюджету, звітність щодо податків і зборів, тут офіційно є закритою). Але частково про рівень зарплат можна судити з вакансій, пропонованих у центрах зайнятості. Хоча зрозуміло, що ці бази містять у першу чергу малопривабливі позиції, бо “тепленькі” місця давно зайняті. До того ж чиновники “ДНР” акцентують, що до ставок на розсуд роботодавців можуть бути передбачені надбавки, премії (а можуть і не бути). Але у своїх промовах вони замовчують, що із зарплат найманих працівників ще знімається прибутковий податок у 13%. А в примітках до окремих пропозицій чесно зазначено – “заборгованість по заробітній платі з квітня 2015 р.”, “заборгованість 4 місяці” і т. д.

Отже, в березні в “Республіканському центрі зайнятості ДНР” налічувалося 1524 вакансії, пропонований за ними середній оклад становив 1777 грн (4677 руб.).

Найвищі оклади пропонують претендентам на посади: завідувача енергомеханічного сектору “Департаменту вугільної промисловості ДНР” – 8427 грн, співробітникам “МНС ДНР” – водієві-екскаваторнику (7182 грн) і водію-саперу (6992 грн).
Але з 1524 вакансій зарплата вище 5000 грн всього у 27 позицій (2%), пропозицій з окладом від 3 тис. грн до 5 тис. грн також не багато – 8%.

У “ДНР” закріплена мінімальна заробітна плата в 955 грн (2514 руб.). Частка вакансій з окладом до 1 тис. грн становить 10% від загального обсягу бази центру зайнятості.

Найбільш затребуваними в “ДНР” залишаються медики (24% вакансій). Воно і зрозуміло, судячи за рівнем пропонованих зарплат. Так, у березні потрібно 98 медичних сестер, але середній оклад 1250 грн (від 955 до 2280 грн, пропозицій із з/п вище 2 тис. грн всього 6 на всю “ДНР” і стосуються медсестер з великим стажем та на нічні зміни). Фельдшери в середньому можуть розраховувати на 1487 грн, акушерки – на 1232 грн.

Для порівняння: при наявності всього лише середньої освіти можна влаштуватися прибиральницею (до 1216 грн), двірником (до 1657 грн), прибиральником міських територій (до 1900 грн) або сторожем (до 1900 грн), які потрібні практично у всіх містах “ДНР”.

Відкриті 233 вакансії лікарів різних спеціалізацій (від терапевтів до вузькоспеціалізованих хірургів, від рядових до заввідділення і головлікарів). Їхня середня заробітна плата 1580 грн, максимум – 5808 грн на посаду заступника головного санітарного лікаря Амвросіївського району, 3667 грн лікар-терапевт у Єнакієвому. А ось у Макіївку вже кілька місяців не можуть знайти педіатра за 3582 грн, причому дають відомчу квартиру і додаткову відпустку 24 дні.

“Загалом лікарі у великих клінічних лікарнях Донецька заробляють за місяць до 12–15 тисяч рублів (4,5–5,7 тис. грн), окремі фахівці і вище. Адже до окладу у нас йдуть доплати за вислугу років, за категорію, надбавки за додаткові виходи. Багато оформляються на 1,5 ставки, бо лікарів, дійсно, не вистачає. Плюс “пожертви” від самих хворих (хоча це офіційно заборонено, але якщо пропонують – ми не відмовляємося). А ось з медсестрами просто катастрофа, теж намагаємося і надбавки робити, і на кілька ставок оформляти, але навантаження та велика відповідальність, за ці копійчані зарплати не багато хто погоджується працювати. Та й сенс? Адже на таку ж ставку вони можуть влаштуватися вахтером, а у вільний час уколами та патронажем підробляти”, – прокоментувала діючий лікар-анестезіолог однієї з донецьких клінік Тамара Петрівна.

Також “ДНР” потребує вихователів дитсадків (середній оклад 1398 грн, максимальний – 3420 грн для методиста і 2660 грн для вихователя), шкільних вчителів (середній оклад 1355 грн, максимальний – 2850 грн).
Що стосується вакансій для вчителів, то 13% – брак викладачів інформатики (958–2200 грн), по 11% – вчителів праці (988–2850 грн) та фізкультури (955–2340 грн).

У Горлівці і Донецьку потрібні вчителі української мови та літератури, пропонуються оклади від 1170 до 2470 грн.

“У школах не вистачає вчителів іноземних мов, інформатики, російської мови і літератури, а також психологів. Просто якісні “іноземці” завжди собі гідний заробіток знайдуть репетиторством, перекладами. Викладачі математики та інформатики подалися в комерційні структури і в міністерства, оскільки там і заробітки добрі, і співробітники з навичками роботи на комп’ютерах завжди потрібні. А що стосується російської мови і літератури – це закономірний процес, ми основну частину їх втратили десятиліття тому з початком українізації. Тепер же нас перевели на російські стандарти, українська мова зберігається в програмі, але години скорочені на третину, за рахунок цього збільшення у викладанні російської. Тому відправляємо україністів на перепідготовку, щоб хоч якось закрити це питання. В цілому ж по школах саме Донецька вчителів більш-менш вистачає, важче в невеликих містах, селищах.
Що стосується зарплат, то з грудня 2015 року бюджетникам, і нам, вчителям, їх підняли на 12-15%, і зараз вчитель у нашій школі з повною кількістю годин, плюс надбавки отримує 9-12 тисяч рублів (до 4,5 тис. грн)“, – розповіла завуч однієї з донецьких шкіл.

Край уже не шахтарський

Судячи з ситуації у вугільній галузі “ДНР”, фраза “Донбас – шахтарський край” вже в минулому. Всього на території “ДНР” перебувають 37 шахт, з яких працюють лише 18 шахт (14 “республіканських” та 4 приватних), при цьому рентабельні з них лише 8.

Нерентабельні підприємства не отримують від “ДНР” держдотацій, тому на них час від часу спалахують страйки через затримки зарплат. Підсумок, наприклад, січневого страйку на макіївській шахті “Холодна балка” – 132 звільнених “активістів”. Тому вакансії на шахтах є завжди.

У мирний час шахтарі заробляли до 15-20 тис. грн. Виходячи зі списку березневих вакансій, тепер підземним фахівцям пропонують зарплати від 1049 до 6460 грн, причому, з окладом вище 3 тис. грн всього 12 пропозицій. Всього ж відкрито більше 50 позицій.

Іноді з’являються і гідні вакансії, наприклад, у середині січня на шахту в Шахтарську потрібний ГРОЗ 5-го розряду, йому пропонувався оклад 10260 грн та додаткова відпустка (а “шахтарська” відпустка – це 66 днів). Кандидат знайшовся менше ніж за тиждень.

“Шахтарська праця завжди була важкою і небезпечною. Але ми хоча б заробляли. Ось у мене, як у прохідника, два роки тому виходило 10-15 тисяч гривень, сім’ю свою спокійно міг забезпечити. А зараз економлять на всьому – від зарплат до засобів захисту і безпеки. Й обвали відбуваються, і хлопці гинуть, травмуються. У кращому випадку спускаються в лави за 10-15 тисяч, але вже не гривень, а рублів (а ще спробуй їх отримай)… Ну, не знаю… Рік тому мої рідні просто збунтувалися: дружина в двері ставала, на роботу не пускала, мати плакала, благала. Я ж – ні в яку, адже 10 років стажу на своїй горлівській шахті. Але за нас усіх вирішила “нова влада” – шахту закрили, ґрунтові води не відкачували, і тепер вона затоплена.
Нам запропонували роботу – різати її на металобрухт. Це був удар нижче пояса. У мене просто рука не піднялася різати рідну шахту. Тому плюнув на них, пішов…
Плюс поруч з нашим будинком у Горлівці знову “прилетіло”, тому перебралися до родичів у Донецьк. Важко було, роботи нуль. А у нас, у гірників, фізична праця, тіло звикло до навантажень. Тому поки шукав роботу, паралельно на “Донбас арені” розвантажував гуманітарку, потім фасував, потім ватажив.
Чесно, робота в цьому ахметовському фонді мене просто врятувала: харчування та додаткові проднабори – це для родини. Мені це допомогло не спитися (це чесно), я був зайнятий, ніяких поганих думок у голові. А другу половину дня шукав грошову роботу, у результаті знайшов. Зараз працюю експедитором. Зарплата 9 тисяч рублів, але сім’я, зате, за мене спокійна”, – розповів колишній гірник Олександр Симоненко.

Автолюбителі ось вже другий рік скаржаться на низьку якість бензину, унаслідок якого машини доводиться щораз відганяти на СТО, зношують авто і побиті танками та іншою військовою технікою дороги. Тому вакансії автослюсарів заявлені не тільки в центрах зайнятості (1900–3800 грн), такі оголошення висять на самих станціях техобслуговування (тут місцевим “кулібіним” пропонують від 4500 грн і вище).

Бойовики

"Поліція ДНР". Фото RFL/RL

“Поліція ДНР”. Фото RFL/RL

Якщо в Донецьку “поліцейський ДНР” заробляє від 3800 грн і вище, то судячи за даними республіканського центру зайнятості, у провінції справи йдуть гірше. Так, вже більше півроку не знаходяться кандидати в Докучаєвськ на вакансії “інспектора патрульно-постової служби” і “поліцейського групи конвойної служби поліції” – оклади за 1140 грн, “слідчого слідчого відділення” – 1330 грн, “помічника оперативного чергового” на 2280 грн.
При цьому вимоги не високі: “міцної статури, бажано служба в ЗС, відсутність судимості; освіта середня без вимог до стажу роботи”. До речі, “служба в Збройних силах” – мається на увазі саме армія України, для більш вікових – ЗС СРСР.

У “внутрішні війська ДНР” у Тельманівський район (тихе місце в тилу) також все ніяк не знайдуть “командира відділення” (1471 грн) і “начальника відділення” (4560 грн). Обидва повинні бути військовозобов’язаними, тільки для першої посади достатньо професійно-технічної освіти, для другої потрібна повна вища.

Вигідні за окладами вакансії пропонуються в “МНС ДНР” Донецька і Тельманівського району: водій-екскаваторник – 7182 грн, водій-сапер -6992 грн, начальник варти окремого пожежного поста – 4246 грн і начальник відділення – 4560 грн.

Що стосується зарплат в “армії ДНР”, то рядовий отримує 5700 грн (15 тис. рублів), командири до 15 200 грн (до 40 тис. руб.).

Наприклад, ставка командира мотострілецького взводу – 11 970 грн (31,5 тис. руб.).

Читайте також:
На Луганщині бойовиків “армії ЛНР” вербують через газету, зарплата непогана. ФОТО

Не хлібом єдиним

У “ДНР” розвивається сфера послуг. Ще в лютому в ресторанний бізнес Донецька потрібні були кальянщик, офіціанти, бармени, кухарі – оклади по 1596 грн, графік роботи з 12 до 21 години (бо з 23:00 у місті стартує комендантська година). Плюс чайові, природно. До березня ці вакансії вже були закриті.

Зараз у Донецьку потрібні досвідчені сушисти з окладом 2128–2432 грн, кухарі-кулінари – 2280 грн.
Кухарів у Харцизьку, Єнакієвому, Горлівці, Торезі запрошують на зарплату від 955 до 1900 грн.

Досить багато вакансій у салони краси. Ставка для манікюрниць та перукарів – 957–1520 грн (залежно від досвіду), плюс чайові.

Театри та обласна філармонія відновили свою роботу з осені 2014 року, до них підтягнулися палаци культури з безліччю гуртків і студій творчості. Але активний набір співробітників пішов з літа 2015 року, як фінансування на себе взяла Росія. Протягом півроку до лютого 2016 року була нестача в артистах балету (оклад 3780–4330 грн), балетмейстерах (5328 грн), артистах розмовного жанру (5228 грн), музикантах оркестру (3778–5001 грн). До березня ці вакансії закриті.

Зараз у Донецьку шукають головного балетмейстера зі стажем від 5 років на оклад 2010 грн, оперних солістів – 5001 грн, акомпаніаторів та концертмейстерів (1110–1347 грн).

У Горлівці з осені минулого року не можуть знайти артистів театру міміки та жесту (1535–1652 грн).

Але порівнюючи пропоновані оклади працівникам культури та “розмовного жанру”, мимоволі повертаєшся до ставок медсестер, лікарів, вихователів, вчителів, тих же шахтарів… І не розумієш, на що ця “влада” розраховує, адже на квиток “на балет” потрібно спочатку заробити тим же вчителям, лікарям та гірникам…

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна