За що волонтерів, які співпрацювали з Ахметовим, видворили з “ДНР”

 

Проросійські бойовики “ДНР” витурили з підконтрольної їм території активістів близької до Ріната Ахметова волонтерської групи “Відповідальні громадяни” Енріке Менендеса та Євгена і Дмитра Шибалових.
А затримана 29 січня голова цієї організації Марина Черенкова досі залишається “під арештом”, повідомляє “Німецька хвиля”.

Менендес: “ДНРівці просто виконували
формальну процедуру. Як СБУ”

Запитання, які ставили волонтерам в “МГБ”, стосувалися діяльності та джерел фінансування “Відповідальних людей”. Хоча для обізнаних людей давно не секрет, що ця ГО, створена 2014 року, отримує кошти від Ріната Ахметова та від міжнародних організацій.
Зокрема, співпрацює з гуманітарною організацією “Лікарі без кордонів”, діяльність якої в “ДНР” заборонена.

“Вони просто виконували формальну процедуру. Основна кількість людей, які працюють в “органах” так званої республіки – це колишні працівники СБУ й т.д. І вони за своїм психотипом звикли до таких процедур”, – вважає Менендес.

Він також припустив, що організація давно була “в розробці”, і, швидше за все, рішення щодо її волонтерів було вже ухвалено “на іншому рівні”.

Доля Марини Черенкової

Як розповів Менендес, Марина Черенкова, швидше за все, залишається в “міністерстві державної безпеки ДНР”, де активісти бачили її речі під час допиту.

Саме Марина 2 лютого зателефонувала Євгену Шибалову і сказала, що Менендесу, братам Шибаловим та ще одній волонтерці з “Відповідальних громадян”, Ользі Коссе, треба приїхати в “МГБ” й “дати пояснення”.
В інтерв’ю сайту “Цензор.НЕТ” Менендес уточнив, що під час розмови з Черенковою було чути, що її телефон увімкнений на гучний зв’язок.

Після кількох годин допиту чоловікам повідомили про видворення з території “ДНР”, а Ользі дали вибір. Вона вирішила залишитися, і тепер у неї “протилежний варіант” – підписка про невиїзд.

За словами Менендеса, Черенкова вже давно вважалася “небажаною людиною”, яку можна випустити з “ДНР”, але не можна впускати назад. Про це її попередили, коли вона виїздила в Москву “щодо гуманітарних питань”.
Повернутися в Донецьк, де у неї 81-річна мати, волонтерці все ж вдалося. Але коли вона наступного разу поїхала до Києва, то через тиждень після повернення її заарештували.

“Небажаною” Черенкова стала після ефіру на “Громадському телебаченні”, де “сказала кілька неакуратних фраз. Наприклад, назвала бойовиків “людьми, які захопили владу в Донецьку” і сказала, що Донецьк “усе одно буде Україною”.

Бойовики намагаються отримати монополію на гуманітарку?

Окрім того, “Відповідальних громадян” звинуватили у зборі інформації “в інтересах закордонних організацій” – волонтери анкетували людей, яким надавали допомогу, щоб з’ясувати їхні потреби і проблеми.

Менендес також припустив, що влада “ДНР” намагається завести монополію на гуманітарну допомогу мешканцям окупованих територій.

“Адже гуманітарна допомога тісно пов’язана з потенційною електоральною підтримкою. Напевно, місцева влада думає про майбутні вибори і хоче використовувати цей інструмент впливу. Думаю, діяльність волонтерів там зараз дійсно під загрозою, включаючи навіть фонд Ахметова“, – зауважив Менендес.

За його словами, волонтери, в свою чергу, намагалися розпитати “слідчих” про Черенкову та раніше затриманого бойовиками відомого вченого-релігієзнавця, університетського викладача Ігоря Козловського.

“Відомо лише, що з ним усе в порядку – звісно, настільки, наскільки може бути в порядку літня людина за ґратами. Наскільки я знаю, йому “інкримінують” збір інформації про релігійні настрої й передачу цих відомостей в Україну. Такий собі “релігійний шпіонаж”, – зазначив Менендес.

Депортований Менедес про своє ставлення до окупантів

Після розмови волонтерам дозволили забрати з дому деякі речі (при цьому бойовики відібрали в братів Шибалових ключі від квартири) й вивезли до українського блокпосту в Курахове, наказавши не повертатися.

На зауваження, що за його висловлювання в Україні йому часто закидають підтримку сепаратистів, Енріке Менендес відповів:

“Мова про підтримку режиму не йде взагалі. Ми підтримуємо людей, які перебувають у біді в тому регіоні. Моя особиста позиція: війна може бути зупинена тільки шляхом діалогу, коли кожна сторона піде на якийсь компроміс”.

“Зараз є велика спокуса відчувати себе скривдженим, шукати собі тут якісь вигоди з цього статусу депортованих, змінити публічну позицію. Хтось чекає від мене покаяння. Але цього не буде”, – заявив донеччанин.

Він також зазначив, що “Відповідальні громадяни”, в офісі яких стояли прапори України і Великої Британії, “завжди були за територіальну цілісність України й відверто про це говорили в Донецьку”.

“Ми зберігали нейтралітет. З обох боків це вважають зрадою. І це боляче”, – зауважив Менендес.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна