Лише на зарплати й пенсії “ДНР/ЛНР” Росія шле понад 1 млрд. євро щороку. Це більше бюджету Вірменії – розслідування Bild

Росія витрачає на виплату пенсій і зарплат на території так званих “ДНР” і “ЛНР” не менш як 1 млрд. євро на рік. Про це йдеться в розслідуванні німецької газети Bild.

Повідомляється, що на даний момент в окупованих районах Донецької області проживає 653 тис. пенсіонерів, Луганській області – майже 426 тис.
Видання пише, що пенсійні виплати Росії щомісяця обходяться в 2 418 378 168 рублів, або 30 млн євро.

За даними газети, бойовики на Донбасі, залежно від рангу, отримують на місцяь 90-465 євро. Тоді як зарплата тамтешнього вчителя – 50 євро.

За розрахунками Bild, Росії доводиться витрачати близько 79 мільйонів євро на місяць, щоб платити зарплату державним службовцям та пенсії на контрольованих територіях.

“Навіть якщо виплати Росії обмежено зарплатами в громадському секторі і такими статтями, як пенсії, ці витрати становлять приблизно 1 млрд. євро на рік. Цю суму можна порівняти з бюджетом таких країн, як Вірменія або Молдова, а в Росії це – 0,6% витрат держбюджету”, – пише видання.

Газета зазначає, що названі витрати РФ є лише частиною російських сумарних витрат на підтримку окупованих районів Донбасу. Плата за газ, бензин, нафту, продукти харчування, гуманітарну допомогу, а також на боєприпаси обходяться Росії ще в сотні мільйонів євро на рік.

Після припинення українських виплат у липні 2014 року і до середини весни 2015 року сепаратисти не могли виплачувати пенсії і зарплати. Але в квітні 2014 пенсіонери й бюджетники почали отримувати виплати в рублях.

Для переказів грошей на Донбас Кремль використовує банки в окупованій Абхазії, йдеться в статті.

Bild зазначає, що приблизно сім мільйонів 50, 100 і 500-карбованцевих банкнот потрібно кожен місяць, щоб виплатити зарплату в окупованому Донбасі.

Рублі потрапляють на територію України на спеціальних поїздах, які приходять раз на місяць у Суходільськ, Дебальцеве й Іловайськ. Потім їх доставляють на інкасаторських автомобілях в інші населені пункти окупованого Донбасу.

Читайте також:
Україна вшановує “кіборгів” ДАП. Президент роздав нагороди. А “правосеків” забув?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.