Україна перейменовує міста і села Криму: Яні Капу, Ас, Герценберг, Ічкі, Єді-Кую – в піку Росії

 




Як наголошують в Українському інституті національної пам’яті, відповідно до закону Верховна Рада має декомунізувати назви населених пунктів також і окупованих територій – Криму й окремих районів Донбасу. І ця декомунізація засвідчить, “наскільки хисткою є влада Росії над окупованим півостровом”.

Співробітники УІНП нарахували загалом 70 населених пунктів на території Кримського півострова, які підпадають під дію закону про декомунізацію.
Із них одне місто — Красноперекопськ, більшість — села, також є кілька селищ міського типу — центрів районів, тобто відповідні райони теж будуть перейменовані.

“Красноперекопськ, згідно з нашими пропозиціями, отримає назву Яні Капу — Нові ворота [по-кримськотатарському]. Це характеризує географічну специфіку міста й перегукується з розташованим поряд Ор Капу, Насипні ворота”, – сказав у коментарі “Громадському. Крим” спеціаліст Інституту національної пам’яті Сергій Громенко.

За його словами, Кіровське стане Іслям-Тереком, ЛенінеЄді-Кую, відповідно, Ленінський район буде перейменовано в Єдікуйський.

УІНП представив весь перелік назв населених пунктів окупованого Криму, які пропонуються Верховній Раді України для перейменування. Більшість із них – варіанти узгоджені з Меджлісом кримськотатарського народу.

Звісно, варіанти на кшталт Бакачик-Кият, Мерза-Кояш, Джадра-Шейх-Елі тощо незвичні для слов’янського вуха. Але насправді йдеться про відновлення історичних назв сіл і селищ Криму, які були змінені указом президії Верховної Ради Російської РФСР від 18 травня 1948 року після депортації кримських татар.
При цьому нинішнє зворотне перейменування відбувається не для всіх населених пунктів, а лише для незначної їх частини – тих, що в 1948 році отримали “радянські” й “комуністичні” назви.

Список населених пунктів Криму для перейменування
Верховною Радою України та проекти нових назв

Аврора – Татиш-Комрат
Артемівка – Тока
Войкове – Катирлез
Войкове – Айбар
Завід-Ленінський – Кучук-Алкали
Іллічеве – Кара-Кую
Іллічеве – Киянли
Калініне – Умют
Калініне – Орман-Аджи
Кірове – Карса
Кіровське – Тарханкут
Кіровське – Іслям-Терек
Колхозне – Узунджи
Комсомольське – Орак-Аджи
Комсомольське – Бакачик-Кият
Комунари – Іраде
Комунарне – Кереїт
Котовське – Бюйтен
Красний Партизан – Борангар
Красноармійське – Мерза-Кояш
Красноармійське – Коджалак
Красногвардійське – Новий Цюріхталь
Красногвардійське – Курман
Краснознам’янка – Старий Млин
Красноперекопськ – Яні Капу
Краснофлотське – Кайнаш
Куйбишеве – Албат
Куйбишеве – Ісар
Лазарівка – Бура
Ларине – Житомирське
Леніне – Єді-Кую
Ленінське – Кир-Байлар
Ленінське – Полтавське
Лібкнехтівка – Китай
Новоульяновка – Отарчик
Новоульяновка – Коп-Аран
Октябрь – Бай-Кончек
Октябрське – Біюк-Онлар
Октябрське – Мелек-Чесме
Октябрське – Кучук-Бораш
Октябрське – Деппар-Юрт
Орджонікідзе – Кайгадор
Островське – Тархан-Сунак
Островське – Кият
Піонерське – Джолман
Піонерське – Герценберг
Правда – Дер-Емес
Пролетарка – Ас
Свердловське – Девлет-Алі
Совєтське – Мішен-Найман
Совєтське – Долосси
Совєтський – Ічкі
Совхозне – Каракуль
Совхозне – Темир-Ага
Стахановка – Бешуйлі-Іляк
Суботник – Конурча
Ударне – Бочала
Ударне – Джадра-Шейх-Елі
Ульяновка – Султан-Сарай
Ульяновка – Давчи
Ульяновка – Тавкель-Найман
Фрунзе – Бюйтен
Фрунзе – Біюк-Бораш
Фрунзе – Багайли
Фурманове – Мамут-Бай
Фурмановка – Актачи
Чапаєве – Нейшпроцунг
Чапаєве – Боташ
Чапаївка – Черкез-Тобай
Шаумян – Яні Кьогенеш

декомунізація - Покидаючи ссср“Швидше за все, ми зіткнемося з протидією, яка буде викликана нерозумінням та свідомою маніпуляцією з боку деяких сил, – каже Сергій Громенко. – Але зміна назв не коштуватиме нічого, адже не потребує зміни документальної бази (місце реєстрації в документах можна міняти відповідно до перейменувань під час наступної заміни цих документів). А таблички і вказівники раз на кілька років оновлюються коштом місцевих бюджетів, зі статті видатків на благоустрій”.

Як пояснює представник УІНП, процес перейменувань складається з трьох етапів.

На першому етапі вносяться зміни до вищої документальної бази. “Лише Верховна Рада України має право змінювати назви населених пунктів, і на першому етапі її постановою буде внесено зміни в ті документи, які стосуються адміністративно-територіального устрою України. Це цілком нам до снаги”, – наголошує Громенко.

На другому етапі буде внесено відповідні зміни в документи середнього рівня. Наприклад, у держкадастри, офіційні геодезичні карти. “Відповідно, з’явиться можливість змінити ті самі, Google Maps, наприклад”, – каже спеціаліст УІНП.

І тільки на третьому етапі справа дійде до фізичної заміни табличок.

“Тому, незважаючи на те, що фактично Україна не здійснює контроль над Кримом, ми зможемо виконати цілих два пункти з трьох необхідних”, – зазначає фахівець.

“Крім певного морального задоволення, це принесе деякі незручності країні-окупанту. Тому що на всіх міжнародних картах, які будуть робитися за українськими зразками, замість Кіровського буде Іслям-Терек, а замість Совєтського – Ічкі. І в міжнародних структурах казатимуть: “Ну, який Совєтський? Яке Кіровське? Нема вже таких назв…” Це буде черговим нагадуванням того, яка нестійка, хистка влада Росії над півостровом”, – підкреслює Сергій Громенко.

Нагадаємо, дедлайн, передбачений законом про декомунізацію, минув 21 лютого, але Верховна Рада все одно мусить ухвалити рішення про перейменування “комуністичних” населених пунктів по всій Україні.

Читайте також:
Володимир В’ятрович: У Раді є більшість для перейменування
“комуністичних” міст, зокрема й окупованих. Інтерв’ю “Новинарні”

Ватажок “ДНР” про перейменування Києвом окупованих міст Донбасу: “Це корисні заяви”

Проміжні підсумки другого етапу декомунізації від УІНП:
лідирує ще не перейменований Дніпропетровськ

У Комсомольську придумали, як замість декомунізації розшифрувати назву на честь козаків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна