Ватажок “ДНР” про перейменування Києвом окупованих міст Донбасу: “Це корисні заяви”

 

Ватажок терористичних угруповань окупованих районів Донеччини Олександр Захарченко прокоментував хід виконання закону України про декомунізацію, що передбачає перейменування низки міст Донбасу вже в найближчі два тижні. За словами так званого “глави ДНР”, ця ініціатива Києва наочно розкриває “справжнє ставлення” центральної влади до тимчасово окупованих Росією регіонів.

“В цілому це корисні заяви. Як лакмусовий папірець у хімії. Вони показують, які насправді наміри Києва щодо Донбасу.
Зрозуміло, що бандерівський Київ вирішив не просто переписати історію України, а й витравити зі свідомості своїх громадян ту історію, ту пам’ять, ту систему цінностей, ґрунтуючись на яких український народ жив, боровся і будував”, – цитує ватажка сайт DNR-news.

Захарченко логічно вважає, що демонстрація такої політики доводить прагнення Києва в разі перемоги повністю”зачистити” Донбас від радянської, “совкової”, комуністичної нечисті.

“Крім фізичного терору й чисток, які вже обіцяють найбільш завзяті українські політики, нас чекає моральний терор – з нас почнуть під страхом труднощів або смерті витравлювати нашу пам’ять”.

Лідер терористів укотре порівняв “бандерівський режим України” з “нацистським режимом Німеччини” та висловив упевненість, “що українці, росіяни, русини, угорці, євреї та інші народи, які населяють сьогоднішню Україну, знайдуть в собі сили зберегти пам’ять про своїх предків, про їхні справи, думки, цінності”.
Про те, що цінності предків можуть бути не радянськими, Захарченко не згадав і вочевидь не подумав.

“Це дуже показові слова і наміри. Київ заявляє, що починає перейменування наших міст і сіл? Нехай спробує!” – виклично заявив “глава ДНР”.
Таким чином, Захарченко фактично повторив той самий прийом, до якого він вдавався днями, коли закликав Збройні сили України “не тягнути кота за хвіст” і спробувати вийти на кордон Донецької області й Росії.

mapa-pereymenuvannja4_jp

Відповідно до ухваленого ще навесні 2015 року Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки”, всі міста, смт й села, що мають комуністичні та радянські назви, мають бути перейменовані вже до 21 лютого 2016 року.

Як повідомив в інтерв’ю “Новинарні”  голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, якщо власні варіанти перейменування не нададуть громади населених пунктів, своє рішення ухвалить Верховна Рада України за рекомендаціями УІНП.

Норми закону стосуються також окупованих регіонів Донбасу та Криму.

У Донецькій області на підконтрольній території вже перейменовано місто Артемівськ на Бахмут (Артемівський район – на Бахмутський), Дзержинськ – на Торецьк, Красний Лиман – на Лиман.

Серед міст на окупованих територіях, які мусить перейменувати Верховна Рада України – Красноперекопськ, Торез, Свердловськ, Вахрушеве, Стаханов, Красний Луч тощо.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна