Євросоюз зарубав закон про декларування доходів, з яким ВР знову намухлювала

 

Ухвалений Верховною Радою 16 лютого закон про електронне декларування доходів держчиновників не відповідає зобов’язанням офіційного Києва перед ЄС у частині боротьби з корупцією. Про це йдеться в заяві глави Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, опублікованому на його сторінці у “Фейсбуці”.

“Новоприйнятий закон… викликає розчарування, бо він не відповідає антикорупційним зобов’язаннями, які взяло на себе керівництво України”, – заявив пан Томбінський.
За словами єврочиновника, “слід негайно вжити заходів”, щоб створити ефективну систему перевірки декларування доходів і забезпечення роботи Нацагентства з попередження корупції.

Водночас, пише Томбінський, законопроекти №4056 (про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення принципів діяльності Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів) і №4054 (про внесення змін до КК та КПК щодо вдосконалення процедури арешту майна й інституту спецконфіскаціі) відповідають нормам ЄС та повинні бути проголосовані в другому читанні.

Коментар Голови Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського з приводу законів, за які вчора голосувала Верховна Рада:…

Опубліковано European Union in Ukraine 17 лютого 2016 р.

Нагадаємо, вчора перед голосуванням про зміни до закону про декларування доходів народний депутат від БПП Вадим Денисенко оголосив поправки, згідно з якими, зокрема, відповідальність за неправдиві відомості настає лише з 2017 року.
Крім того, декларування витрат після цих поправок було підняте з 20 до 100 мінімальних зарплат (1378 грн.). Також було урізано склад членів родини, про майно яких чиновник обов’язково має звітувати в декларації.

Перелік внесених Денисенком поправок навів у своєму “Фейсбуці” журналіст Денис Бігус:
“1. Декларування фінансових зобов’язань тепер починається з цифри чи то у 2, чи то в 3 рази вищої – зі 100 чи 150 мінімумів відповідно.
2. Декларування витрат підняли з 20 до 100 мінімумів.
3. Декларування готівкових та банківських коштів підняли з 50 до 100 мінімумів.
4. Членів сім’ї переформулювали так, що залишилися тільки чоловіки/дружини та діти.
Астрологи оголошують рік переписування будинків на тестів і тещ.
5. У декларації більше не вказується місце фактичного проживання, тільки реєстрація.
6. Можна не вказувати вартість майна, якщо воно не є джерелом доходу.
7. Відповідальність – з 2017 року.
8. Декларується тільки рухоме майно, придбане після початку нової системи декларування”.

 “Я не любитель цього хештега, але це ‪#‎зрада‬”, – прокоментував ухвалення закону народний депутат від БПП Сергій Лещенко.

“Верховна Рада під проводом виконання євроінтеграційних законів знову пошила всіх у дурні. Державні чиновники та політики отримали право брехати в деклараціях. Законом на рік відкладено настання кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях”, – наголосив Лещенко, який при голосуванні натиснув кнопку “утримався”.

Лещенко закликав керівника представництва Євросоюзу в Україні Яна Томбінського “не визнавати ухвалення цього закону виконанням вимог безвізового режиму та наполягати на запровадженні кримінальної відповідальності вже за підсумками декларування в 2016 році”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна