Рада ухвалила “безвізовий” закон, але депутати закликають ЄС його не визнавати

 

Верховна Рада сьогодні, 16 лютого, ухвалила за основу два законопроекти з “безвізового пакету”, а також внесла зміни до закону про електронне декларування, необхідні для запровадження безвізового режиму України з Євросоюзом.
Проте в останній момент у законопроект було з голосу внесено поправки, які фактично нівелюють його сенс.

Так, депутати в першому читанні ухвалили зміни до законів про арешт та спецконфіскацію (№4056), а також про виявлення, розшук та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (№4054), повідомляє “Європейська правда”.

При цьому спроби ухвалити обидва документи в цілому були невдалими. На пропозицію голови ВР Володимира Гройсмана, обидва проекти будуть розглянуті в четвер, коли в залі парламенту буде присутній президент Петро Порошенко.

Натомість у цілому було ухвалено законопроект №3755 “Про внесення змін до Закону України про протидію корупції, що стосується роботи електронної системи надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій у державі або в органах місцевого самоврядування”, згідно з яким електронне декларування запрацює вже з 2016 року, а не з 2017-го.
Раніше посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський закликав без зволікання впровадити ефективну систему декларації активів у 2016 році.

Проте перед голосуванням ініціатор законопроекту, народний депутат від БПП Вадим Денисенко, вніс у нього поправки, згідно з якими, зокрема, відповідальність за неправдиві відомості настає лише з 2017 року.
Крім того, декларування витрат після цих поправок було підняте з 20 до 100 мінімальних зарплат (1378 грн.). Також було урізано склад членів родини, про майно яких чиновник обов’язково має звітувати в декларації.

Перелік внесених Денисенком поправок навів у своєму “Фейсбуці” журналіст Денис Бігус:
“1. Декларування фінансових зобов’язань тепер починається з цифри чи то у 2, чи то в 3 рази вищої – зі 100 чи 150 мінімумів відповідно.
2. Декларування витрат підняли з 20 до 100 мінімумів.
3. Декларування готівкових та банківських коштів підняли з 50 до 100 мінімумів.
4. Членів сім’ї переформулювали так, що залишилися тільки чоловіки/дружини та діти.
Астрологи оголошують рік переписування будинків на тестів і тещ.
5. У декларації більше не вказується місце фактичного проживання, тільки реєстрація.
6. Можна не вказувати вартість майна, якщо воно не є джерелом доходу.
7. Відповідальність – з 2017 року.
8. Декларується тільки рухоме майно, придбане після початку нової системи декларування.
Зараз буде місячник продажів у “Лексуса” – крутіше за різдвяний“, – коментує Бігус.

 “Я не любитель цього хештега, але це ‪#‎зрада‬”, – прокоментував ухвалення закону народний депутат від БПП Сергій Лещенко.

“Верховна Рада під проводом виконання євроінтеграційних законів знову пошила всіх у дурні. Державні чиновники та політики отримали право брехати в деклараціях. Законом на рік відкладено настання кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях”, – наголосив Лещенко, який при голосуванні натиснув кнопку “утримався”.

І закликав керівника представництва Євросоюзу в Україні Яна Томбінського “не визнавати ухвалення цього закону виконанням вимог безвізового режиму та наполягати на запровадженні кримінальної відповідальності вже за підсумками декларування в 2016 році”.

Загалом за цей закон проголосувало 238 народних депутатів.

Наприкінці грудня 2015 року Київ узяв на себе зобов’язання запустити роботу Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК). Ґрунтуючись на цьому зобов’язанні, Єврокомісія 18 грудня схвалила позитивний звіт для України.

Але вже за тиждень Верховна Рада ухвалила бюджет на 2016 рік, в якому необхідне для запровадження безвізового режиму з ЄС електронне декларування було відкладено щонайменше до 2017 року. При цьому з’ясувалося це лише в січні, адже в проекті бюджету, внесеному на розгляд парламенту урядом, такої норми не було.

Читайте також:
Європарламент невідкладно винесе на голосування безвізовий режим для України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна