У Комсомольську придумали, як замість декомунізації розшифрувати назву на честь козаків

 

Назва “Комсомольськ” – похідна не від “комсомол” (Комуністичний союз молоді), а від слів “КОлектив Молодих СОціально МОтивованих Людей Справжніх Козаків”.
Саме таку креативну ідею місцевого вчителя щодо трактування назви міста підтримала міська рада Комсомольська на Полтавщині, замість того щоб перейменувати його відповідно до закону про декомунізацію.

Як повідомила прес-служба Комсомольської міськради, таке рішення ухвалено після громадських слухань щодо перейменування. У міській раді вважають, що з новою розшифровкою назва не міститиме символіку комуністичного (тоталітарного) режиму.

“Таким чином, ми виконуємо вимоги Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” і відходимо від такої символіки”, – стверджують у міськраді.

Раніше в Закарпатській області село Комсомольськ Руськомокрянської сільської ради Тячівського району перейменували на село Німецька Мокра.

Нагадаємо, що 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла пакет законів щодо декомунізації, зокрема Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні й заборону пропаганди їх символіки”.
Згідно із законом, пропаганда комуністичного та/або нацистського тоталітарних режимів та їх символіки визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв тоталітарного комуністичного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму й забороняється. Закон передбачає обов’язкову зміну “комуністичних” назв населених пунктів.

21 лютого закінчується другий етап перейменувань – до цієї дати рішення про зміну назв мають ухвалювати самі територіальні громади.

Як неодноразово заявляв голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, стару назву міста з іншим трактуванням залишити нікому не вдасться.
Тобто замість самої Комсомольської міськради рішення ухвалюватиме парламент.

Читайте також:
Парламент мусить перейменувати “комуністичні” міста й села
також у Криму і “ДНР/ЛНР” – В’ятрович

Москаль на Закарпатті перейменує “комуністичні” вулиці на честь
Петьки, Анки й Червоних Ліхтарів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна