Москаль на Закарпатті перейменує “комуністичні” вулиці на честь Петьки, Анки й Червоних Ліхтарів

 

Геннадій Москаль
голова Закарпатської обласної державної адміністрації

(FB)

Мене дивує, що Закарпаття, яке знаходиться найближче до Європи і на яке радянська влада прийшла в останню чергу, так важко прощається з комуністичною символікою. Купа вулиць, провулків, площ і скверів Леніна, Фрунзе, Крупської, Будьонного…

До 22 листопада минулого року всі ці назви мали бути перейменовані рішеннями сесій міських, селищних і сільських рад. Не перейменували майже нічого.

До 22 лютого прокомуністичні назви мають бути змінені розпорядженнями мерів міст, сільських і селищних голів. Так вказано в законі про декомунізацію. Час спливає, залишився тиждень, а вулиці майже не перейменовують. І далі купа Дзержинських, Кірових, Комсомольських, Радянських, Свердлових, Фрунзе і ще біс знає кого… Мери і сільські голови масово саботують виконання закону.

Після 22 лютого повноваження з перейменування вулиць переходять до мене, як голови облдержадміністрації. Попереджую, що я церемонитися ні з ким не буду. Деяким “прокомуністичним” вулицям буде повернуто історичні назви, деякі моїм розпорядженням будуть названі на честь загиблих на сході України героїв, а решту Ленінів, Крупських, Фрунзе і т.д. я перейменую на власний розсуд.

Усі вулиці Червоноармійські стануть вулицями Червоних ліхтарів, вулиці Чапаєва – вулицями Петьки й Анки, вулиця Корчагіна – вулицею Закарпатських корчагінців (це ті, що вино в корчагах возять), вулиця Будьонного – вулицею Анонімних алкоголіків і т.д.

Москаль і Ленін. Фото з ФБ

Москаль і Ленін. Фото з ФБ

Щодо вулиць Леніна я поки не визначився, тому приймаються заявки від користувачів “Фейсбуку”. Обіцяю провести декомунізацію Закарпаття в дуже стислі терміни.

Людям, які отримають адреси з новими оригінальними назвами, або доведеться змиритися з ними, або ініціювати сесії місцевих рад і перейменовувати вулиці по-нормальному.

P.S. На всякий випадок нагадую, що перейменування вулиць у рамках закону про декомунізацію не тягне за собою ніяких фінансових витрат за винятком виготовлення табличок із новими назвами. Мешканцям новоназваних вулиць немає необхідності в терміновому порядку переоформлювати паспорти з реєстрацією, водійські права чи інші документи, це можна зробити поступово за першої-ліпшої нагоди (наприклад, при виготовленні нового паспорта, продажу житла і т.д.). При зміні назви вулиці можна буде без проблем проголосувати на виборах і отримати субсидію, оскільки про перейменування будуть повідомлені всі державні органи, які прийматимуть документи як із новими, так і зі старими назвами в адресах.

На фото – моя скромна персона біля вождя всесвітнього пролетаріату в Станиці Луганській рівно рік тому (в лютому 2015-го). Цей Ленін уже повалений “подувом вітру”, а Закарпаття все ніяк не розпрощається з комунізмом.

Читайте також:
Дві вулиці Слов’янська назвали на честь визволителів міста від терористів Гіркіна

Володимир В’ятрович: У Раді є більшість для перейменування
“комуністичних” міст, зокрема й окупованих. Інтерв’ю “Новинарні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна