Арешти в Донецьку: вчений із паралізованим сином і нейтральна волонтерка

 

У Донецьку бойовики так званої “ДНР” за останні два дні арештували одразу двох помітних аполітичних діячів – вченого й волонтерку.

Спершу ув’язнили відомого вченого-релігієзнавця, університетського викладача Ігоря Козловського. Для його порятунку створена група в “Фейсбуці”.

“Терористи схопили відомого ученого-релігієзнавця, викладача одного з донецьких ВНЗ Ігоря Козловського”, – пише інтернет-видання “Четверта влада” з посиланням на його рідних і знайомих, які перебувають у місті.

“Вранці 28 січня його дружина подзвонила мені і повідомила, що їде в Донецьк. Отже, Козловського заарештували чи 27-го ввечері, чи вночі з 27-го на 28-ме січня”, – написала співробітниця дружини вченого Тетяна Сосновська.

За інформацією видання, представники “ДНР” увірвалися до вченого, вилучили техніку й документи на квартиру, а також викрали колекцію антикваріату, якою володів господар оселі.

“Самого вченого відвезли без пояснення причин. Уже третій день він перебуває в підвалі у сепаратистів… На Facebook-сторінці Козловського користувачі висловлюють йому підтримку і сподіваються, що з ученим нічого не станеться. Від самого Козловського на наразі немає ніяких звісток”, – зазначає сайт.

Як повідомив редактор видання “Четверта влада” Денис Казанський в ефірі телеканалу “112 Україна”, Ігор Козловський не зміг залишити Донецьк після початку війни, оскільки доглядав паралізованого сина, якого він не міг нікуди перевезти.

“Ось цю хвору людину кинули просто в квартирі, коли Ігоря забрали, хлопець пролежав там, доки родичі не довідалися про те, що сталося, і не прийшли наступного дня”, – розповів Казанський.

Журналіст зазначив, що навряд чи мотиви затримання вченого пов’язані з політичною діяльністю: “Козловського точно взяли не за політику, він не був якимось проукраїнським активістом і не брав участі в бойових діях – він був звичайний учений. Забрали його, я думаю, виключно з якоїсь помсти, щоб залякати людей, які перебувають у Донецьку”.

Волонтер Марина Черенкова

Волонтер Марина Черенкова

За інформацією УНІАН, 29 всічня в Донецьку також затримали у власній домівці керівника волонтерської групи “Відповідальні громадяни” Марину Черенкову.
Ймовірно, її затримали представники так званого “міністерства державної безпеки ДНР”.

“Кілька джерел повідомили, що Марина жива. У суботу (30 січня) вдень їй дозволили подзвонити матері, буквально на одну хвилину, вона тільки сказала, що з нею все в гаразд”, – розповів член ініціативної групи Євген Шибалов.

Як інформує “Громадське” з посиланням на Шибалова, з перших днів війни організація “Відповідальні громадяни” була нейтральною і займалася винятково гуманітарною допомогою.
Останнім часом волонтери займалися розподілом міжнародної допомоги в “червоній зоні” – районах бойових дій.

Читайте також:
Альтернатива київським копам: у”ДНР” запустили академію “сепарської поліції”.
ФОТО, ВІДЕО, ПЛАГІАТ

Бунти в “ДНР”: бойовики Захарченка за допомогою артилерії “зачистили” непокірну “спецроту”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна