Три країни – проти згадки про перспективу вступу України до ЄС в заяві київського саміту, – ЗМІ

 

Підсумковий документ, який має бути ухвалений за підсумками саміту Україна-ЄС 13 липня, опинився під загрозою.

Як повідомляє Deutsche Welle з посиланням на джерело в Єврокомісії, Київ наполягає, аби в текст спільної заяви включили пункт про визнання з боку ЄС європейських прагнень України. Проти такого формулювання категорично виступають Нідерланди, їх опосередковано підтримують Німеччина та Франція.

Як зазначає DW, загалом проект тексту заяви нинішнього саміту охоплює всі головні напрямки співпраці України з Євросоюзом і не викликає заперечень у жодної зі сторін. Окрім одного речення у преамбулі документу. У ньому говориться, що лідери країн-членів ЄС визнають європейські прагнення України та вітають її європейський вибір.

“Українська сторона наполягає, щоб це речення було включене в текст саме в такому вигляді, повідомили у Єврокомісії. Інакше, за інформацією джерела, Київ відмовиться від ухвалення спільної заяви”, – пише видання.

Як відомо, до будь-яких фіксованих згадок про українську європерспективу хворобливо ставляться Нідерланди, де після парламентських виборів ще триває процес формування уряду. Адже історія з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у нідерландському парламенті завершилася зовсім недавно, лише після того, як Гаазі в грудні минулого року під час саміту лідерів ЄС вдалося вибороти спеціальну інтерпретаційну заяву. “У цьому документі окремо наголошувалося, що Угода про асоціацію з Україною не надає їй статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також не створює зобов’язань надати такий статус Україні в майбутньому”, – нагадує DW.

У деяких інших європейських столицях також вважають, що декларації про можливе членство України в ЄС на нинішньому етапі відносин поки що передчасні.

“Ми готові це підтвердити і визнати, але зараз в цьому немає жодного сенсу. Україна має чимало друзів в ЄС, і всі вони запевняють її, що ці розмови тільки дратують європейських партнерів і не є на часі”, – сказав у розмові з DW естонський дипломат, який працює у Києві.
Естонія зараз головує в ЄС.

Як інформувала “Новинарня“, саміт Україна-ЄС за участі керівників Євросоюзу відбудеться в Києві 12-13 липня.
Напередодні Брюссель остаточно ратифікував Угоду про асоціацію, і президент Петро Порошенко заявив, що з вересня почнеться новий етап шляху до ЄС.

Читайте також:
У НАТО спростували домовленість почати діалог з Україною про ПДЧ.
Але двері не зачинили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна