Рада прийняла в першому читанні законопроект про квоту 75% української мови на ТБ

 

Верховна Рада на ранковому засіданні в четвер, 16 березня, прийняла за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації, який передбачає встановлення квоти телепередач українською мовою.

Як передає “Новинарня“, проект №5313 авторства Миколи Княжицького, Вікторії Сюмар та інших у першому читанні підтримали 244 депутати.

Проти виступили нардепи з “Опозиційного блоку”.

Законом пропонується внести зміни до низки законів України, в тому числі “Про засади державної мовної політики” (Колесніченка-Ківалова), а також до статті 10 закону “Про телебачення і радіомовлення” – “з метою закріплення законодавчих гарантій використання державної мови для здійсненні телерадіомовлення, а також встановлення мінімальної частки телевізійних передач, в тому числі передач новин, державною мовою протягом доби”.

Законопроектом пропонується:

– встановити, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00;

– для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення встановити обов’язкову частку на рівні 50%;

– окремо законопроектом пропонується встановити обов’язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00;

– уточнено правила обчислення частки передач та (або) фільмів, виконаних державною мовою. Зокрема, передбачено, що фільми та передачі, які не є власним продуктом телерадіоорганізації та виконані не державною мовою, повинні бути субтитровані державною мовою;

– встановлено, що передача вважається виконаною державною мовою, якщо всі репліки ведучих виконані державною мовою. При цьому допускається використання інших мов без дублювання та озвучення при репортажах з місця подій, коментарях запрошених осіб тощо.

Нагадаємо, восени минулого року набув чинності закон про квоту українських пісень у радіоефірі.

Читайте також:
У перший день дії квот частка українських пісень на радіо стрибнула до 30%. ІНФОГРАФІКА

Нацрада оштрафувала “Шансон” та інші радіостанції за недотримання мовних квот

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна