Грузія отримала остаточне рішення ЄС про безвіз. Затверджено й механізм призупинки

 

Рада Європейського Союзу в понеділок, 27 лютого, остаточно затвердила безвізовий режим для громадян Грузії. Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС.

“27 лютого Рада ЄС прийняла регламент щодо візової лібералізації для грузинів, що подорожують в ЄС”, – сказано в повідомленні.

“Ця угода зробить народи Грузії і ЄС ближчими одне до одного і сприятиме зміцненню туризму та ділових зв’язків. Вона стала результатом втілення Грузією необхідних реформ. На додачу нещодавня адаптація механізму призупинення зробила цю угоду можливою”, – заявив міністр внутрішніх справ і національної безпеки Мальти, яка головує в ЄС, Кармело Абела.

У повідомленні зазначається, що тепер голови Ради ЄС та Європарламенту мають підписати ухвалений регламент.

Зазвичай підписання, яке є формальною бюрократичною дією, відбувається непублічно, однак у випадку з Грузією в ЄС зроблять виняток. Публічна церемонія підписання регламенту призначена на 1 березня, інформує “Європейська правда”.
Після цього текст буде опублікований в Офіційному журналі ЄС та набере чинності через 20 днів після цього, одночасно з механізмом призупинення безвізових режимів.
Таким чином, наприкінці березня “безвіз” для Грузії вже може запрацювати на кордоні.

Відносно України, як очікується, процес візової лібералізації має продовжитися 28 лютого, коли Рада ЄС, Європарламент та Єврокомісія розпочнуть тристоронні переговори (тріалог) про проект законодавчого акту щодо скасування візових вимог для українців.
Після подальшого голосування в Європарламенті та затвердження Радою ЄС безвіз для України може набути чинності за кілька місяців.

Механізм призупинення безвізових режимів із третіми країнами, прийняття якого тривалий час блокувало затвердження безвізового режиму для України, було ухвалено також сьогодні, йдеться в повідомленні Ради ЄС.

“27 лютого 2017 року Рада ЄС прийняла регламент щодо перегляду механізму призупинення, який може бути застосований до всіх існуючих угод про візову лібералізацію”, – сказано в документі.

“Візова лібералізація надає безліч переваг ЄС і третім країнам. Водночас ЄС повинен мати змогу ефективно відповідати на випадки, коли правила не виконуються. Перегляд механізму призупинення, прийнятий сьогодні, спрощує подолання випадків зловживання системою”, – заявив Кармело Абела.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.