Європарламент схвалив законопроект про механізм призупинення “безвізу”

 

Європейський парламент схвалив законопроект про механізм призупинення безвізового режиму ЄС з третіми країнами. Голосування відбулося 15 грудня на засіданні Європарламенту в Страсбурзі, повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Укрінформ“.

“За” проголосували 485 депутатів, 132 були “проти”, утрималися – 21.

Головною метою нового механізму, попередня редакція якого діє в ЄС з 2013 року, є посилення його ефективності, гнучкості та зменшення часу на прийняття рішення щодо зупинки “безвізу”.

Ідеться про спрощення процедури для країн-членів та Єврокомісії щодо його застосування з власної ініціативи. При цьому Єврокомісія зобов’язується надавати в Європарламент і Раду ЄС щорічні доповіді про виконання певних критеріїв для безвізових режимів із третіми країнами.

Можливими передумовами для призупинення дії безвізових режимів визначені невиконання зобов’язань третіх країн щодо угод про реадмісію, а також значне зростання ризиків для внутрішньої безпеки країн-членів у разі ескалації нелегальної міграції та внесення необґрунтованих заявок про надання притулку.

Як повідомляла “Європравда”, запроваджуючи новий безвізовий запобіжник, ЄС передбачив також можливість призупинити дію безвізового режиму в разі, якщо країна зробить розворот у реформах.

Призупинення безвізового режиму відбуватиметься шляхом повідомлення країною-членом Єврокомісії про таку необхідність.

Період призупинення визначено в 9 місяців. У разі продовження невиконання третьою країною зобов’язань щодо візової лібералізації період призупинення може бути продовжений до 18 місяців.

Ухвалення механізму призупинки “безвізу” було умовою надання безвізового режиму для Грузії й України.

Цього тижня керівні інституції Євросоюзу домовляться про проект законодавчого рішення щодо скасування візових вимог для громадян Грузії.

Щодо України таке тристороннє рішення керівних інституцій ЄС буде прийнято орієнтовно на засіданні в січні-лютому 2017 року та проголосовано, як очікується, Європарламентом у тому ж місяці.

Читайте також:
Європарламент посунув український “безвіз” на лютий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна