З квітня ціни на газ для населення можуть зрости на 40%

 

Ціни на природний газ для населення з 1 квітня 2017 року можуть зрости на 40% – у разі, якщо не буде продовжено покладені на НАК “Нафтогаз України” спеціальні зобов’язання з продажу газу для населення на пільгових умовах. Про це повідомив головний комерційний директор держхолдингу Юрій Вітренко.

“Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані спеціальні зобов’язання, то, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших факторів, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%”, – написав комерційний директор “Нафтогазу” в статті для сайту “Новое время”, передає “Інтерфакс-Україна”.

Вітренко нагадав, що з 1 квітня 2017 року Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду лібералізацію ціноутворення на газ для потреб населення, і для продовження спецзобов’язань бажано отримати їх схвалення.

“Якщо держрегулювання продовжать (з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв фонду, що спеціальні обов’язки вводилися тільки до 1 квітня), то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня”, – додав він.

Водночас топ-менеджер НАК зазначив: якщо Стокгольмський арбітраж задовольнить позовні вимоги до російського “Газпрому” і держхолдинг почне імпортувати газ за ціною “хаб мінус”, слід очікувати зниження оптової ціни для населення вдвічі порівняно з поточною ціною.

“Якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ із постачанням взимку 2016/17 року, а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення становитиме щонайменше 47%”, – написав Юрій Вітренко.

Як відомо, Кабінет Міністрів навесні 2016 року продовжив дію постанови №758 про спеціальні зобов’язання НАК “Нафтогаз України” з продажу газу для населення та теплокомуненерго (ТКЕ) на пільгових умовах.

Читайте також:
“Нафтогаз”: Росія готує для Європи нову газову кризу, як у 2006 і 2009 роках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна