ФСБ відпустила затриманого в Криму проукраїнського активіста Мовенка

 

Російська ФСБ в окупованому Криму відпустила затриманого напередодні проукраїнського активіста Ігоря Мовенка. Про це повідомила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник в ефірі “Громадського радіо“.

“На даний момент відомо, що підписку про невиїзд йому не вручали, принаймні, він таких документів не підписував. З нього брали певні пояснення. Як буде далі розвиватися ситуація, я думаю, що навіть сам Ігор не знає. Тому що його звинувачували за деякі пости в соціальних мережах і коментарі, однак все це було невиразно і незрозуміло… Він навіть на сьогоднішній день не може зрозуміти, є кримінальна справа чи немає кримінальної справи”, – сказала правозахисниця.

Як повідомляла “Новинарня“, 16 грудня Ігоря Мовенка затримали співробітники ФСБ. У нього конфіскували комп’ютер та іншу техніку. Активіст встиг повідомити дружині, що його били й погрожували посадити в СЗІО, якщо не зізнається в екстремізмі.

У вересні Мовенка побили за українську символіку. Як зазначила його дружина, яка відзняла інцидент на телефон, активіста побив чоловік, чия вагітна жінка “підняла ґвалт”, побачивши на велосипеді Ігоря наклеєну символіку українського батальйону “Азов”.

Справу за побиття українця тоді так і не порушили, попри те, що Мовенко звертався з відповідною вимогою у “Слідчий комітет”, “прокуратуру” та “поліцію” Севастополя.

Замість цього в Гагарінському районному суді Севастополя 22 вересня відбулося судове засідання, на якому побитого Мовенка оштрафували на 2 000 рублів “за поширення нацистської символіки”.

Прокуратура Криму при Генпрокуратурі України 9 вересня почала досудове розслідування за фактом побиття громадянина України в місті Севастополі за використання української символіки.

Читайте також:
У Криму ФСБ затримала українця з синьо-жовтим прапором на даху

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна