“Ціни виросли через наплив покупців з “ДНР”. Як виглядає життя під обстрілами в смт Новотроїцьке

 

Як виглядає життя у прифронтовому смт Новотроїцьке (Волноваський район Донецької області), у скайп-включенні в Українському кризовому медіа-центрі розповіла Ірина Пєркова, координатор КМЦ в Маріуполі.

Новотроїцьке розташоване на півдорозі між Волновахою та окупованим Докучаєвськом, фактично на лінії розмежування. Щоб побачити ситуацію у селищі, Ірина Пєркова виїздила на місце, спілкувалася із місцевим депутатом селищної ради, директором школи Валерієм Івановим та шкільним психологом Тетяною.

Снаряди у житлові квартали – звичайна буденність

Зараз у селищі проживає близько 8 тисяч людей, включно із вимушеними переселенцями з окупованих територій. Більшість тих, хто на початку війни виїжджав у більш безпечне місце, повернулися додому.

Втім, бойові дії тривали і тривають, у тому числі після чергових Мінських домовленостей.

“На День захисника України було дуже «весело» – обстріли були усю ніч, причому артилерійські. Зараз трохи затихло. А перестрілки зі стрілецької зброї відбуваються практично щодня”, – розповів Валерій Іванов.

З часу найгіршої трагедії минув вже майже рік – тоді від прямого попадання міни у будинок загинула ціла родина. Проте снаряди у житлові квартали – звичайна буденність.

“Найбільше постраждала сільська частина, де знаходиться школа №2 – починаючи з 2014 року, обстріли там не припинялися. Від обстрілів постраждали будинки і приватний транспорт більше 100 мешканців”, – зазначив він.

За словами Валерія Іванова, сільрада виділяє власникам ушкоджених будинків символічну разову допомогу на ремонт – 1000 гривень. Також співпрацюють із благодійними фондами та міжнародними організаціями, які надають допомогу будматеріалами.

Високі ціни, черги у банках і нестача готівки в банкоматах

novotroyitskeУ Новотроїцькому непросто не лише через обстріли, а й через великий потік людей через КПВВ. За словами Іванова, ціни на все страшенно виросли – як наслідок підвищеного попиту.

“Люди з того боку приїздять на день-другий і закуповують продукти у великих обсягах, і потім на цьому заробляють. Також приїздять сюди за пенсіями і знімають за раз великі суми. Тому у банках величезні черги і часто не вистачає готівки”, – пояснив він.

Діти-переселенці інтегрувалися у місцеву громаду

У школі №4 зараз 328 дітей, із них 12 – діти-переселенці з окупованих територій. Бомбосховища у школі немає, тому укриття на екстрені випадки обладнали у сусідній будівлі.

“Порівняно з початком минулого року, дітей стало більше – люди повертаються”, – зазначила шкільний психолог Тетяна.

За її словами, переселенці вже інтегрувалися у місцеву громаду, діти – також: багато з них приїхали не в “чуже місто”, а до друзів і родичів.

“Ми проводимо з ними усіма індивідуальну роботу, також працюємо із батьками. На початку проводили заняття «Один новенький на весь клас»”, – зазначила вона.
Конфліктів між дітьми з ідеологічних причин не було.

Читайте також:
Штаб АТО розповів подробиці бою під Новотроїцьким та показав імена й фото героїв

У бою під Новотроїцьким сили АТО знищили російську БМП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна